sâmbătă, 23 februarie 2008

Referendum pentru alegerea presedintelui direct de popor

Alegerea preşedintelui Republicii Moldova direct de către popor şi a 50% dintre deputaţi în circumscripţii uninominale. Acestea sunt principalele teze, pe care Partidul Liberal Democrat din Moldova doreşte să le supună votului popular, în cadrul unui referendum la data de 5 octombrie 2008. Astăzi, 23 februarie, a fost format grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor necesare, în cadrul căruia s-au înscris iniţial 1608 persoane din diferite centre raionale. “Ţineţi minte această zi – 23 februarie 2008. A demarat proiectul de reconstrucţie a Moldovei”, a declarat Vladimir Filat, preşedinte PLDM.

La orele 10.45 în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet erau câteva sute de oameni, iar la orele 11.00 – peste patru mii de oameni (conform informaţiei oferite de organizatori), cu fulare verzi, care ţineau în mâni 28 de pancarte cu denumirile tuturor raionalelor şi 26 de drapele ale Republicii Moldova şi ale Uniunii Europene.

Adunarea cetăţenilor a fost deschisă de către Mihai Godea, prim-vicepreşedintele PLDM: „Vă spun bine aţi venit! Ţineţi minte că azi începe numărătoarea inversă a celor care au guvernat timp de şapte ani Republica Moldova.”

Ulterior, Vladimir Filat, preşedinte PLDM, a ţinut să mulţumească tuturor participanţilor pentru prezenţă şi să explice esenţa meetingului. „Vă mulţumesc pentru solidaritate şi coeziune. Cetăţenii înţeleg că RM merge într-o direcţie greşită. Este nevoie de o reformă constituţională profundă. Acum suntem martorii unei republici, în care totul este controlat de o singură persoană: procuratură, guvern, securitate, presa etc. Preşedintele e nevoie să fie arbitru şi mediator între ramurile puterii. Optăm pentru dreptul natural al cetăţeanului de a-şi alege singur preşedintele. Este un drept şi acesta urmează să fie redat cetăţeanului. Ţineţi minte această zi – 23 februarie 2008. A demarat proiectul de reconstrucţie a Moldovei. Ţara noastră are viitor şi acest viitor îl vom făuri împreună.”

Iulian Fruntaşu, vice-preşedinte PLDM, a reiterat ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Vrem ca „moţocii” să dea explicaţii în faţa cetăţenilor. Vrem să fim duşi în Europa, nu în Evul Mediu. Motivul fundamental pentru care am pornit această campanie este responsabilizarea vieţii politice. Acum în Republica Moldova avem o „struţo-cămilă” constituţională. Voronin a transformat ţara într-un regim dictatorial latino-american. Suntem oameni liber şi dorim să fim conduşi în direcţia Europei civilizate!"

Iurie Ţap, vice-preşedinte al PLDM, a luat cuvântul şi a explicat de ce deputaţii trebuie să fie aleşi în circumscripţii electorale. „Republica Moldova este o gură de rai, dar guvernarea îşi bate joc de ea. Autonomia locală nu este realizată. Trebuie să asigurăm calitatea guvernării. Preşedintele ţării, cu tot respectul pentru funcţia pe care o deţine, a divizat societatea între ai noştri şi ai voştri. Avem nevoie de deputaţi în Parlament, care să fie responsabili în faţa cetăţenilor din teritoriu. Iată de ce propunem să fie aleşi 50% în baza circumscripţiilor electorale.”

Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al PLDM, a prezentat proiectul de lege de modificare a Constituţiei, prin care se propune ca preşedintele RM să fie ales direct de către populaţie, iar 50% dintre deputaţi să fie aleşi în baza circumscripţiilor electorale. Ulterior, Adunarea Cetăţenilor a susţinut unanim proiectul de lege şi a decis ca referendumul de modificare a Constituţiei să se desfăşoare la 5 octombrie 2008.

Grupul de iniţiativă care va colecta semnăturile necesare pentru organizarea referendumului este format din 1608 persoane şi va fi condus de Vlad Filat (preşedinte), Alexandru Tănase (vice-preşedinte) şi Ştefan Creangă (secretar).

Amintim că, în conformitate cu art. 141, pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei Republicii Moldova sunt necesare colectarea unui număr de cel puţin 200 000 de semnături din partea cetăţenilor Republicii Moldova, cu drept de vot. Persoanele care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20000 de semnături în spijinul acestei iniţiative.

sursa: unimedia

Niciun comentariu: