vineri, 8 februarie 2008

Filat: SIS-ul ii este subordonat lui Voronin

Deputatul liberal-democrat Vlad Filat si-a anuntat demisia din cadrul subcomisiei parlamentare pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii si Securitate. Legislatorul si-a motivat decizia prin faptul ca rolul deputatilor este unul formal. Totodata, Vlad Filat a chemat Parlamentul să-si exercite la modul practic rolul sau de control parlamentar si de creatie legislativa.

Vlad FILAT, deputat PLDM: "Seful statului, Vladimir Voronin, şi-a subordonat total Serviciul de Informaţii şi Securitate, l-a transformat în unealtă docilă a partidului de guvernămînt şi a sa personală. Ba mai mult, recent, Vladimir Voronin a dispus SIS-ului să verifice partidele politice şi instituţiile media, încercînd astfel să le intimideze şi să exercite presiuni asupra lor. Graţie acestor eforturi, SIS îşi recapătă caracteristicile unei poliţii secrete cu funcţii specifice într-un stat-partid. Pornind de la imposibilitatea de a-mi exercita plenar funcţiile de membru al subcomisiei pentru controlul parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii şi Securitate, în semn de protest faţă de abuzuri şi uzurpare a puterii, îmi declar demisia din subcomisia menţionata."

Recent, preşedintele Vladimir Voronin a dispus SIS-ului să verifice finanţarea ilicita a partidelor politice şi a instituţiilor mass-media. Speakerul Marian Lupu a recunoscut în faţa presei că rămas surprins că această informaţie a fost făcută publică.

Deputatul Vlad Filat a chemat Parlamentul să-şi exercite la modul practic funcţiile care îi revin constituţional. Legislatorul a propus convocarea, în regim de urgenţă, a unei şedinţe speciale a Parlamentului, care să pună în discuţie acest subiect.

Vlad FILAT, deputat PLDM: "Preşedintele statului vecin România se adresează către cetatenii sai prin „Să trăiţi bine!” Eu am senzaţia din ce în ce mai mult că preşedintele ţarii se adresează către cetăţenii săi cu întrebarea: ”Mai trăiţi?”- Păi mai trăim, d-le preşedinte şi vom trăi şi mai bine!"

Niciun comentariu: