luni, 31 mai 2010

Oare cum se va numi PCRM, daca va fi interzisa simbolica partidului?

Condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Moldova, interzicerea prin lege a utilizării noțiunii de comunist în titulatura partidelor și interzicerea utilizării simbolurilor comuniste și naziste în locurile publice. Acestea sunt propunerile Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului totalitar comunist din RM, care a prezentat astăzi raportul de activitate în fața președintelui interimar, Mihai Ghimpu, care a și dispus crearea unei asemenea comisii.

„Decizia univocă și esențială a comisiei a fost de a propune condamnarea regimului totalitar comunist din RM”, a declarat președintele comisiei, doctorul în istorie, Gheorghe Cojocaru.

„Propunem să se interzică prin lege utilizarea noțiunii de comunist în titulatura partidelor, a instituțiilor publice și private, precum și interzicerea utilizării simbolurilor comuniste și naziste în spațiul public”, a continuat președintele comisiei.

Membrii comisiei susțin că în raport au fost incluse mai multe propuneri către instituțiile statului. Printre acestea, crearea unei comisii care să evalueze daunele provocate de regimul totalitar comunist, ridicarea unui complex memorial în centrul capitalei în numele victimelor represiunilor comuniste, crearea a câte o sală de muzeu în fiecare localitate, în care să se păstreze toate numele victimelor regimului comunist etc.

În viitorul apropiat, raportul și recomandările comisiei urmează să fie analizate în Parlament, cel puțin așa a declarat președintele Mihai Ghimpu. „Raportul și propunerile urmează să fie analizate în Parlament până la ieșirea în vacanță a deputaților”, a precizat președintele.

Mihai Ghimpu mai spune că nu intenționează să scape din vedere anumite propuneri ale comisiei, cum ar fi cea cu privire la interzicerea simbolurilor comuniste. „Nu cred că sunt în drept să nu accept munca depusă de către membrii comisiei. S-a făcut o muncă enormă. Cred că demult trebuia să existe un asemenea studiu”, a conchis președintele Ghimpu.
Sursa: jurnal.md

Niciun comentariu: