luni, 5 octombrie 2009

Nepotism şi cumetrism în politica de la Chişinău

Candidatura lui Corneliu Ghimpu, nepotul preşedintelui interimar al ţării, Mihai Ghimpu,la funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale a tulburat apele la Chişinău.

Nepotul lui Mihai Ghimpu, Corneliu Ghimpu

Deşi spune că nu a fost propunerea sa şi că acestă candidatură a venit din partea partenerilor din Alianţa pentru Integrare Europeană, speakerul, Mihai Ghimpu a retras chestiunea privind alegerea unui nou guvernator al BNM de pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului de vinerea trecută. „Canidatura lui Corneliu Ghimpu nu este a mea, dar este a AIE. Am propus o persoană, care, cu profesionalismul său, va face faţă funcţiei. Întrucât lucrurile au luat întorsătura că în primplan sunt relaţiile de rudenie şi nu profesionalismul, m-am gândit că ar fi bine să retrag chestiunea din ordinea de zi", a explicat ulterior spicherul Mihai Ghimpu. Pe parcurs, declaraţiile lui Ghimpu au fost şi mai tari. “Dacă va fi să aleg între Corneliu Ghimpu și imaginea țării, voi alege interesul național. Dacă doream să mă folosesc de legătura de rudenie, o foloseam în cazul lui Dorin Chirtoacă, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău”, a subliniat speakerul.

AIE nu a avut obiecţii la profesionalismul lui Corneliu Ghimpu

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană nu au dat pe faţă că ar fi deranjaţi de candidatura lui Corneliu Ghimpu, atâta timp cât pot vorbi despre profesionalismul nepotului lui Ghimpu.
„AIE nu a avut nicio obiecţie referitor la profesionalismul lui Corneliu Ghimpu. Dar este evident că ar putea să-şi facă apariţia unele lucruri mai sensibile, care, cu părere de rău, apar într-o societate ca a noastră, mai mică, una mai patriarhală. Aceste aspecte ar putea juca un rol psihologic foarte important", este de părere liderul PD, Marian Lupu. Democratul Lupu a salutat amânarea acestei chestiuni pentru şedinţa următoare, pentru că AIE ar avea timp necesar să analizeze subiectul din toate punctele de vedere.

Şi premierul Vlad Filat pune în prim plan profesionalismul candidatului. "Dacă mă apuc să argumentez acest lucru, păi trebuie să explic şi de ce primarul capitalei este nepotul lui Ghimpu. Dacă acest candidat are capacităţi, de ce nu? În prim plan este profesionalismul, nu gradul de rudenie!", a declarat presei Vlad Filat.

Ion Diacov, fratele lui Dumitru Diacov

Un alt nume care a stârnit controverse este legat de candidatura la funcţia de procuror general. Fotoliul a devenit vacant după ce Valeriu Gurbulea a fost eliberat vineri, 2 octombrie, din funcţia de procuror general, în urma unei cereri pe care a depus-o în acest sens la 25 septembrie.

Potrivit unor zvonuri, “succesorul” lui Gurbulea ar fi Ion Diacov, fratele mai mic al preşedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov. Ex-procuror municipal, Ion Diacov este actualmente angajat al Procuraturii Generale, în secţia control ierarhic superior.

Liderii AIE resping aceste zvonuri

Tot ce a declarat presei preşedintele de onoare al PD a fost să se liniştească, precizând că AMN a selectat şi va propune candidatura la funcţia de procuror general. La rândul său, liderul AMN, Serafim Urechean a precizat că “va fi o personalitate căreia nu-i vom putea reproşa nimic”. “Va fi un om din afara sistemului, care nu are niciun fel de legături cu vechiul sistem”, a mai spus Urechean.
Întrebat despre candidatura la funcţia de procuror general, atât Mihai Ghimpu, cât şi Marian Lupu au respins zvonul că această funcţie ar reveni fratelui lui Dumitru Diacov. „Aş prefera ca această funcţie să fie ocupată de o doamnă, pentru că femeile sunt mai bune", a glumit Mihai Ghimpu. „Avem o manieră de gândire şi un mod de acţiune care nu presupune favorizări pe baza unor criterii, altele decât profesionalismul, altele decât omul potrivit la locul potrivit", a conchis Marian Lupu.

Al cui nepot era Artur Reşetnicov?


În această situaţie ne amintim de acuzaţiile de nepotism la adresa fostului preşedinte al ţării, Vladmir Voronin. Presa a scris că fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov ar fi nepotul liderului PCRM, Vladimir Voronin. De altfel, Parlamentul l-a eliberat pe Reşetnicov din funcţie la aceeaşi şedinţă când a fost i-a fost acordat vot de încredere noului Guvern. În locul lui Reşetnicov, în fruntea SIS a venit colonelul în rezervă, Gheorghe Mihai.
În context, jurnaliştii l-au rugat pe fostul vicepremier, Igor Dodon, să comenteze cum Artur Reşetnicov, fiind nepotul nepotul soţiei lui Vladimir Voronin era în fruntea SIS-ului. “Da? Nu ştiam aşa ceva”, a declarat Dodon.

Un comentariu:

Vova spunea...

Si, in Romania nu e la fel?