luni, 5 octombrie 2009

Dorin Chirtoacă: Comuniștii vor vota pentru șeful statului pentru că nu le convin anticipatele

Primarul general al mun. Chișinău vorbește despre provocatorii care stau în spatele protestelor din fața Primăriei și se arată optimist că viitorul președinte al țării va fi ales.

Capitala s-a confruntat săptămâna trecută cu un val de proteste ale pensionarilor. Ce face Primăria pentru a calma spiritele?


Este vorba despre o deprindere și este foarte greu, mai ales la o vârstă înaintată, să-i schimbi omului percepția despre aceste deprinderi. Discutăm foarte mult cu cei nemulțumiți, explicându-le că vor beneficia de un ajutor de 70 de lei din partea Primăriei, care oferă 35 de călătorii lunar în troleibuz. Până acum, 40 la sută din călătorii din municipiul Chișinău circulau gratuit în transportul public. Primăria a oferit, până în prezent, subvenții RTEC și PUA în valoare de 150 de milioane de lei, sumă ce ar fi fost suficientă pentru a procura în fiecare an câte 50 de unități de transport noi. În 3 ani am fi putut renova atât PUA cât și RTEC.

”Așa cum plătim pentru pâine, lumină, la fel plătim și transportul public”


Care a fost starea de spirit în mulţime? Cât de revoltați erau bătrânii?


În prima zi a fost ceva mai dificil. Erau și mai agresivi, aș spune. Dar, ca oricare protest ,la început, din lipsă de informații, este manipulare. Protestatarii s-au împărțit în două: o parte care susțineau revendicările anterioare, o altă parte cărora li s-a părut chiar atractivă oferta noastră. Numai într-o zi au fost depuse 2000 de cereri la Direcțiile asistență socială pentru a primi acești 70 de lei, adică mai multe cereri decât protestatari în centrul orașului, în prima zi.

În prima zi de proteste ați fost bruscat, agresat chiar și totuși ați afișat un calm...


Faptul că luăm decizii nepopulare în ceea ce privește tarifele la apă, la transport, asta nu înseamnă că nu avem respect față de locuitorii municipiului, în special de cei vârstnici. Respectul rămâne același și în nici un caz nu poate fi zdruncinat de acțiun de bruscări sau că sunt proteste. Înțelegem revolta pentru că este vorba de o deprindere, de o chestiune de mentalitate, este ca și cum ai lua ceva din sufletul omului. Dar pe de altă parte, este o măsură care trebuie să aibă loc, altfel nu putem să ne mișcăm înainte. Așa cum se plătește pentru pâine, energia electrică, apă, la fel plătim și transportul public. Așa este organizată societatea, nu există altă soluție, așa e în toată lumea.

Unde au fost cei de la securitate în momentul în care ați fost agresat?


Suntem într-o legătură foarte bună cu MAI, de această dată. Au fost prezenți polițiști, dar în civil. Am cerut să nu fie foarte multă poliție la vedere, pentru a nu tensiona situația şi a incita spiritele. Poliţiştii care se aflau în curtea Primăriei aveau scopul să intervină doar în cazul în care provocatori ar fi putut derula niște acțiuni violente, să arunce cu ceva în Primărie...

V-ați așteptat la asemenea acțiuni?


De ce nu. Am văzut la proteste reprezentanți ai partidului național-bolșevic, care sunt cunoscuți pentru acțiunile lor anterioare, dar şi reprezentanţi ai PCRM. Aveam anumite îngrijorări, dar, pe de altă parte, aveam certitudinea că dacă nu este provocată mulțimea nu avem de ce să ne așteptăm la asemenea lucruri. Am mers în mulțime, între oameni pentru că așa procedez de obicei.

Veți cere tragerea la răspundere a provocatorilor?

Este exclus. Nu pot să depun plângere împotriva unor oameni în vârstă care și-au manifestat în acest fel nemulțumirea, chiar dacă poate au trecut măsura.

“Comuniștii trebuia să-și asume protestul în mod oficial”


De către cine au fost dirijați pensionarii?

Eu nu m-am pronunțat în acest sens până nu s-au făcut investigații paralele. Ministurul de Interne, Victor Catan, a anunțat în plenul Parlamentului cine stă în spatele protestelor, și anume reprezentanți ai Partidului național-bolșevic, Alexandr Lomakin, reprezentanți ai PCRM, Valerii Garev, fiul căruia este și consilier municipal. A semnat chiar în calitate de organizator al protestelor acum câteva zile. De asemenea, activiști ai PCRM au fost în preajma Primăriei chemând oamenii la protest, chiar cu însemnele electorale ale partidului, cu secera și cu ciocanul, cu pungi pe care scria ”Eu votez” încă din campanie. Este dreptul lor, numai că trebuie să și-l asume în mod oficial.

Credeți că la viitorul scrutin local, aceste proteste vă vor afecta scorul electoral?

Ați scris în ”Jurnal de Chilșinău” un citat ”Între a fi minciunos și populist și a fi poate nepopular, dar corect, prefer să fiu corect”. Acesta este și răspunsul meu în ceea ce privește viitoarele alegeri locale.

Cum calificați alarma falsă cu bombă care conținea mesaje anti-Dorin?


Presupun că este o legătură directă între deciziile luate de primărie împreuna cu CMC pe 15 septembrie și protestele care au avut loc în fața Primăriei. Presupun că am fost eu vizat. Cred că este vorba despre o încercare de a ne intimida şi speria. Dar nu funcționează asta cu mine și atâta timp cât nu vor fi informații certe că se încearcă ceva împotriva mea voi păstra același tip de activitate şi comportament.

Când veți renunța la mandatul de deputat și veți reveni la Primărie?

Sunt la Primărie practic non-stop și noaptea, nu ascund acest lucru, și sâmbăta și duminica. La Parlament merg atunci numai când este ședința, o oră-două în săptămână. Eu am renunțat la mandat pe 11 septembrie. Deputații au la dispoziţie o lună să ia act de decizia mea de a rămâne primar general. Până atunci, particip la ședințele Parlamentului.

Paricipați pentru că nu există suficiente voturi în AIE?

Ba nu, sunt 53 de voturi din 52 minim necesare.

Familia Ghimpu nu urmărește interese personale

Că tot se discută despre nepoții președintelui interimar al țării, dvs în calitate de nepot al speakerului Mihai Ghimpu vă afectează sau vă prejudiciază acest lucru în activitatea dvs?
În '89 când Gheorghe și Mihai Ghimpu au fondat mișcarea de eliberare națională, nimeni nu și-a pus problema că doi membri ai aceleiași familii riscau cu viața pentru ca noi să trăim liber.

De ce atâtea discuții?


Pentru că există niște steriotipuri. Până la urmă s-a văzut că nu urmărim interese personale, dar încercăm să ducem la bun sfârșit ideea mai multor generații și acest lucru a fost probat după aceea prin alegeri, atât în 2007 cât și în 2009, când se știa că Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă sunt pe aceeași listă. Nu cred că cineva ar trebui să-și pună problema vizavi de modul în care familia Ghimpu încearcă să promoveze ideile libertății, ale democrației și ale integrării europene a R. Moldova, pentru că o facem cu toții indiferent de gradul de rudenie. Membrii familiei nu sunt oameni corupți, nu încearcă să facă trafic de influență, acționează corect. Candiatura lui Cornel Ghimpu a fost retrasă pentru a detensiona situația.

”Comuniștilor nu le convin anticipatele”

Va obține AIE voturile necesare pentru alegerea președintelui țării?

În opinia mea, da! Nu le convine comuniștilor să aibă alegeri anticipate. Ei își dau seama foarte bine că dacă mergem la anticipate ei pierd și vor acumula mai puține voturi decât au acumulat până acum. Ei strigă că vor alegeri anticipate pentru că vor să-și încurajeze electoratul. Dar real vorbind, ei nu doresc anticipate, pentru că înțeleg că ei sunt în scădere și nu au un trend ascendent.

Comuniștii au anunțat că sunt gata să ofere cele 8 voturi în schimbul demiterii lui Mihai Ghimpu.


Abordarea este absurdă, pentru că este impropriu din punct de vedere politic să șantajezi și să ataci la persoană. Nu trebuie să punem persoane deasupra unor obiective strategice pentru R. Moldova. Acele voturi sunt necesare pentru a menține un curs politic al țării, nu pentru a înscăuna persoane în funcții. Ei au lansat așa ceva tocmai pentru a distrage atenția opiniei publice de la problemele reale cu care se confruntă chiar PCRM. Ei fac eforturi disperate în prezent ca măcar în vreun fel să poată să recapete încrederea alegătorilor și nu reușesc. Coaliția nu va face greșelile pe care le așteaptă comuniștii și atunci ei din ce în ce mai mult vor fi forțati să renunțe la aceste ambiții absurde vizavi de alegeri anticipate.

Se duc negocieri cu PCRM?

Discuții sunt într-adevăr, numai că au loc într-un cadru discret, pe culuoare. Discuțiile la masa de negocieri nu pot aduce rezultate la etapa actuală, pentru că ei chiar s-ar teme să discute deschis anumite lucruri. Declarațiile care au fost prezentate de Vladimir Voronin Coaliției pentru a alege președintele nu au fost încă examinate și atâta timp cât nu sunt discutate acestea nu pot face obiectul negocierilor. Probabil se va ajunge și la negocieri oficiale, inclusiv cu liderul PCRM.

Un comentariu:

Veaceslavv spunea...

Păi să rămînem optimişti şi să sperăm că comuniştii vor vota, dar despre faptul că alianţa nu face greşeli, vă contrazic, spre exemplu comuniştii au deja doi aşi în mînecă împotriva AIE în alegeri, una majorarea tarifelor, doi încercarea de a numi pe nepotul lui Ghimpu la postul de guvernator BNM. Păi dacă banii alocaţi de către primărie regiei de transport acopereau procurarea a 50 de unităţi de transport anual, de ce??? nu s-au procurat cel puţin 20??? Păi acum primăria speră că banii alocaţi prin compensaţii să fie o sumă mai mică... să vedem...