miercuri, 22 septembrie 2010

Tradati de AIE

Tineretul din Republica Moldova isi pierde interesul fata de clasa politica si multi se simt abandonati de actuala guvernare. Intrebati care a fost motivul pentru neparticiparea la referendum, acestia au mentionat indiferenta (30%), lipsa unei campanii de informare (28%) si lipsa increderii in politicieni (28%). Boicotul comunist si afacerea Plahotniuc nu au fost motive importante pentru care tinerii nu au votat la referendum.

O treime din tinerii chestionati spun ca se simt tradati de actuala guvernare si dau note foarte mici activitatii presedintelui interimar Mihai Ghimpu (4.3 din 10) si primului ministru Vlad Filat (3.1 din 10).

Cu toate acestea tineretul nu se simte reprezentat de PCRM decat intr-o mica masura. PLDM si PL sunt principalele partide pentru care ei opteaza dar sustinerea lor nu este una activa ci mai degraba aleg “raul cel mai mic.” Aparitia unui nou lider pe scena politica, capabil sa energizeze tinerii, va putea beneficia de sustinerea acestora in detrimentul PLDM si PL si chiar al PDM.

Chiar daca Filat obtine o nota mai mica decat Ghimpu, PLDM se bucura de o sustinere mai mare decat PL in randul tinerilor chestionati deoarce aproape jumatate dintre respondenti considera problemele economice prioritare (49%), putini indicand un interes pentru solutionarea problemelor istorice precum condamnarea comunismului, problema Transnistriei sau a relatiilor cu Romania si Rusia (10%). Coruptia incepe deja sa fie acceptata ca normala: doar 10% din respondenti indicand ca aceasta ar fi o problema prioritara.

Pe acest fundal negativ marcat de dezinteres, este foarte posibil ca alegerile parlamentare sa inregistreze o participare scazuta, similara cu referendumul constitutional.

SURSA: SCL Election, sondaj de opinie online

Niciun comentariu: