luni, 27 septembrie 2010

O premiera pentru Republica Moldova. Vor depune sau nu comunistii o motiune de cenzura impotriva Guvernului?

Declaratiile soc de ieri ale premierului mai continua sa bulverseze societatea. Filat a ales o alta modalitate de a acorda compensatii pentru perioada rece a anului, ajutor pentru sinistrati si subventii pentru agricultori. Comunistii au acum o sansa sa depuna o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dar nu se stie daca vor gasi 8 voturi pentru a demite Executivul. Pe de alta parte, asta ar insemna ca PCRM este impotriva acordarii de ajutoare pentru persoanele cu venituri mici.

"Premierul a menţionat că nu şi-a dorit ca acest proiect de lege(rectificari la legea bugetului de stat) să fie unul de dispută cu caracter electoral în Parlament, de acea Guvernul a şi apelat la prevederile art. 106/1 alin. (1) din Constituţia Republicii Moldova.

Potrivit acestui articol, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Acelaşi articol prevede că Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art.106. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie pentru Guvern." SURSA:gov.md

Niciun comentariu: