Ionel îi scrie lui Stalin
Ionel Mârzenco, un copil de 14 ani, este autorul unei cutremurătoare scrisori adresată tovarăşului Stalin în care băiatul îl informează despre chinurile prin care trece împreună cu familia sa deportată şi-l roagă să le vină în ajutor
Ionel Mârzenco sau Vănică, aşa cum i se spunea în Siberia, un copil de 14 ani, este autorul unei cutremurătoare scrisori adresată tovarăşului Stalin în care băiatul îl informează despre chinurile prin care trece împreună cu familia sa deportată şi-l roagă să le vină în ajutor. Scrisoarea datează din anii ‘50 şi a fost scrisă de copii după moartea mamei acestora. În subsolul scrisorii este ştampila Sovietului Suprem al URSS. La examinarea scrisorii au fost antrenaţi funcţionari de tot rangul, ministrul securtăţii RSSM, Iosif Mordoveţ, ministrul de interne, P. Kulik, şi procurorul general al RSSM, Kizikov, precum şi înalţi responsabili de la NKVD, inclusiv conducerea secţiei NKVD, Tiumen. Scrisoarea semnată de copil a circulat între autorităţi cu parafa “secret”.
“Sovieticii nu neglijau scrisorile. Acestea erau examinate cu multă minuţiozitate, pentru că cele mai multe dintre ele conţineau pâra, din care se inspirau autorităţile atunci când recurgeau la acţiuni represive”, opinează Gheorghe Mârzenco, vărul lui Ionel, care a şi efectuat analiza traseului acestei scrisori. Potrivit acestuia, tatăl lui Ionel Mârzenco a fost arestat şi judecat de sovietici în anul 1945. Până atunci, el a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc, iar în 1940 – 1944 primar al s. Tătăreşti, Străşeni.
Scrisoarea lui Ionel
“Vă rugăm să examinaţi cu atenţie răvaşul nostru. Am fost deportaţi din Moldova cu toată familia în 1949. În acelaşi an, după ce am ajuns în regiunea Tiumen, mama noastră a murit şi noi am rămas cinci suflete. Sora mai mare care este născută în 1929, sora mijlocie – din 1932, frăţiorul – din 1934, eu – din 1936, şi sora mai mică din 1942, care acum învaţă în clasa a patra. Nouă ne vine foarte greu aici. Vrem să învăţăm, dar nu avem posibilitate. Suntem nevoiţi să muncim la tăiatul pădurii, caci nu are cine să ne asigure cu hrană. Sora mai mare nu lucrează. Ea s-a îmbolnăvit grav de când a murit mama. Nu poate lucra şi am decis cu fratele s-o ajutăm. Dar cu ferăstraiele acestea abia de ne târâm picioarele prin pădure.
Dorim să învăţăm, dar nu avem posibilitate. Pădurea ne omoară.
De ce trebuie să pătimim pentru tata?… Tata a fost arestat în 1944 şi noi până în prezent nu ştim unde se găseşte. Apelăm la înţelegerea Dvs, în situaţia grea în care ne aflăm şi încă o dată vă rugăm să examinaţi scrisoarea noastră amară şi să ne răspundeţi la ea pe adresa: regiunea Tiumen, raionul Kondin, sectorul Urai, Mârzenco Ivan Vasilevici”
Deciziile autorităţilor pe marginea scrisorii au fost “otkazati” (a se respinge – n.r.). În total, din familia Mârzenco au fost deportate 30 de persoane, pe parcursul a patru valuri de represiuni – 1941, 1944, 1949 şi 1953.
Autorul scrisorii a supravieţuit Gulagului, are în prezent 74 de ani şi locuieşte în or. Chişinău. “Îmi amintesc că mama a murit după trei luni de Gulag. Eram disperaţi. Câştigam câte 200 – 300 de ruble la tăiatul pădurii. Ne ajungea să cumpărăm o căldare de cartofi sau de o pâine. Când am scris scrisoarea, speram să fim ajutaţi să ne întoarcem acasă. Odată cu trecerea timpului, am uitat, însă, de ea. Nu am primit niciun răspuns”, ne spune Ion. Acesta împreună cu fraţii au revenit în Moldova în 1956, după moartea lui Stalin. Ion şi-a găsit tatăl după o despărţire de 12 ani. Fostul primar de Tătăreşti îşi schimbase numele şi locuia într-o cameră cu geamul pe jumătate acoperit cu scânduri, care dădea spre un parc din or. Lvov, Ucraina. “Nu m-a recunoscut. Aveam opt ani când am fost despărţiţi unii de alţii. A început să plângă de bucurie când a aflat că toţi fraţii am supravieţuit în greaua încercare…”, ne mai spune protagonistul scrisorii.
sursa: JURNAL de CHISINAU
2 comentarii:
Partea a doua:
28.02.1947 Strict Secret
Procurorului RSSM tov. Colesnic
Notă specială
În primele zile ale lunii februarie
Petru Bursacovschi din satul Olăneşti a tăiat din trupul tatălui mort în vîrstă de 63 de ani şi a mîncat o parte din corp.
La cîteva zile a decedat şi cet. P. Borsacovski.
Procuror ad-interim al judeţului Bender Scripnic”
Strict secret
009-579 C
18.IV-47
Locţiitorul procurorului general al URSS
general – locotinent de justiţie
tov. Vavilov A.P.
Notă specială
Vă aduc la cunoştinţă că Repkin Ivan Vasilievici, anul naşterii 1898 din judeţul Soroca împreună cu cetăţeana Repaţkaia Evdochia Ivanovna, în martie 1947, au ucis-o pe Repaţkaia Eufrosinia şi au mîncat-o.
În noaptea de 8 aprilie a-c- aceiaşi cetăţeni l-au ucis pe Mukomol Grigori Alexeevici în vîrstă de 12 ani şi o parte din corp au folosit-o în mîncare.
Persoanele în cauză au fost arestate şi trase la răspundere penală conform art. 56-17 al Codului Penal.
Procuror ad-interim al RSSM Drugobiţki
STRICT SECRET
27 C Locţiitorului procurorului RSSM
tov. Drugobiţki
Notă specială
La 27 martie 1947 Procuratura judeţului Bălţi le-a arestat pe locuitoarele satului Singereni – Ţurcan Afajia – anul naşterii 1887, Ţurcan Daria I., a.n.1928, Ţurcan Eudochia I. – a.n. 1932. Ele sunt învinuite că la 17 martie 1947 au invitat-o în ospeţie pe cetăţeana Chiriac Zinovia I. şi au gâtuit-o. O parte din carne au folosit-o în mîncare, iar altă parte au vîndut-o la piaţa din Bălţi la preţul de 40 de ruble kilogramul.
Locţiitorul procurorului judeţului Bălţi
Tureţki
SURSA : ANRM , F.3085 , inv. 1 , d. 129
Cazuri de acest fel au fost cu sutele. Nu avem mare plăcere să publicăm asemenea lucruri, dar istoria trebuie cunoscută aşa cum a fost, Făptaşii înfometaţi de mult şi-au dat seamă în faţa lui Dumnezeu. Foametea organizată a fost o tragedie naţională şi a fiecărei familii in parte.
Lenuţa Chiriac, absolventă a facultăţii de istorie (2010)
Universitatea de Stat “Ion Creangă”
Istoricul Anton Moraru în lucrarea „Istoria românilor. Basarabia şi Transnistria 1812 – 1993” (Chişinău, 1995) scrie:
„Foametea care s-a abătut pe capul nostru odată cu venirea armatei roşii şi a puterii sovietice a fost una dintre cele mai îngrozitoare pagini din istoria basarabenilor.
Numărul morţilor şi a distroficilor creştea necontenit. Conform datelor colectate de organele de ocrotire a sănătăţii, dacă la 25 decembrie 1946 erau înregistraţi în RSSM 53 mii de bolnavi de distrofie, apoi la 1 februarie 1947 numărul lor crescuse pînă la 190 mii.
În timpul foametei din anii 1945 – 1947 în RSSM au decedat, doar din motive de subalimentaţie, peste 200 mii de oameni…”.
Draga ELENA,poate ca ar trebui sa faci o emisiune la JurnalTVin care SA SPUI ADEVARURILE pe care RUSIA nu a vrut niciodata sa le invatati in scoala!
Sa auda TOTI ROMANII Basarabeni ce inseamna RUSIA si COMUNISMUL!
EXPLOATAREA Basarabiei de catre CALAII OCUPANTI RUSI A DUS la CANIBALISM!!!
ORORILE provocate de CALAII OCUPANTI RUSI:
CANIBALISM in Basarabia!!!!
Strict Secret
09-96 CC Secretarul CC al PC (b) din Moldova
21.01.47 tov. Coval
În raionul Cotovski, satul Caracui a avut loc un caz de ucidere şi folosire în mîncare a unui copil de 2 ani. Cetăţeana Şveţ Evdochia Sergheevna a plecat în ziua de 18 ianuarie 1947 ca să-şi primească porţia de pîine, unde s-a reţinut o oră – două. Revenind acasă ea a găsit-o omorîtă pe fiică-sa Vasiliţa în vîrsta de 2 ani. Corpul fetiţei era tăiat în două părţi.
Criminali s-au dovedit cei trei copii ai ei: Serghei – anul naşterii 1935, Maria – anul naşterii 1938 şi Gavril – 1941. Cu o zi mai înainte de omor, Serghei i-a propus mamei sale s-o omoare pe Vasiliţa. Mama s-a opus categoric şi i-a interzis să facă această crimă odioasă. Dar cînd s-a întors de la punctul de distribuire a pîinii, cei trei copii de acum mîncaseră corpul şi picioarele.
În urma controlului s-a constatat că familia Şveţ trăieşte într-o sărăcie de neînchipuit. Soţul ei a murit acum 10 zile, la întreţinere i-au rămas patru copii. Deţine 3,5 ha de pămînt. A fost scutită de impozite.
În anul 1946 a primit de la stat 130 kg de seminţe şi 160 kg pentru produse. Copiii sunt bolnavi de distrofie de gradul 1 – 3. Actualmente ei au fost izolaţi într-o casă cu bolnavi de distrofie.
Procuror al RSSM S. Colesnic
Trimiteți un comentariu