marți, 8 iunie 2010

Cine ar putea fi viitorul presedinte al tarii?

Cel putin trei candidati se vor inscrie cu certitudine in cursa pentru confortabilul fotoliu de presedinte, la viitoarele alegeri prezidentiale, daca acestea vor fi organizate in aceeasi zi cu alegerile parlamentare anticipate. Vorbim despre liderul PLDM, Vlad Filat, liderul PL, Mihai Ghimpu, liderul PD, Marian Lupu (liderul AMN Serafim Urechean cel mai probabil se va reorienta spre Primaria capitalei).

Deocamdata nu stim care va fi candiatul comunistilor. Unii experti spun ca liderul PCRM, Vladimir Voronin, ar avea dreptul sa candideze, altii spun ca nu. Sa vedem cine va castiga. Cel mai probabil comunistii vor sesiza Curtea Constitutionala in acest sens.

Daca Vladimir Voronin candideaza, cu siguranta ajunge in turul doi. Dar cine mai poate ajunge in turul doi? Filat sau Lupu? Asta este mare intrebare si mare ecuatie a viitoarelor alegeri. Raitingul celor doi este cam acelasi, dar segmentele de electorat cam diferite.

Si cine din cei doi il poate invinge pe Voronin: Filat sau Lupu? Personal cred ca liberal-democratul Vlad Filat si ca sa nu fiu acuzata se simpatii, vin si cu argumente. Filat poate lua si voturile liberalilor lui Mihai Ghimpu, care mai degraba l-ar vota pe Filat decat pe Lupu (cunoscut mai mult ca un pro-rus, in timp ce electoratul PL este unul unionist), dar si voturile anticomunistilor inraiti. In plus, in calitate de premier, Vlad Filat si-a demonstrat capacitatile sale de munca, si-a format o imagine buna in exterior, dar democratul Marian Lupu nu este decat simplu deputat. Munca lui in calitate de deputat nu are impact direct asupra cetatenilor.

Si daca Vladimir Voronin nu va putea candida? Atunci lucrurile se incurca. In turul doi ar putea sa se dueleze Vlad Filat si Marian Lupu. Lupta va fi mai putin dura in cuvinte, dar foarte dura in actiuni si la limita ar putea castiga Vlad Filat.

Deci, viitorul presedinte - Vlad Filat?

Niciun comentariu: