duminică, 16 noiembrie 2008

Sub ocupatie rusa pina in 2020?!

Guvernele Republicii Moldova si Federatiei Ruse au semnat, in urma intrevederii dintre cei doi premieri, mai multe acorduri, inclusiv un program de colaborare economica pina in anul 2020. Ma intreb, vom mai fi sub ocupatie rusa inca 11 ani?

Altfel, gafele la asa-zisa conferinta de presa pe care au sustinut-o Vladimir Putin si Zinaida Greceanai au curs una dupa alta. O “fetiscana” anunta acordurile care se semneaza intre Guvernele celor doua tari. Si cum autoritatile au tinut cu tot dinadinsul sa-i pupe picioarele “tarului” rus, au cautat formule dintre cele mai mieroase pentru a i se adresa “marelui” oaspete. Deci, tinara neexperimentata i-a tras o rusa de iti tiuiau urechile. A tradus cuvintul “excelenta” cam asa – “evo prevashaditelstvo”, formula care se utiliza pe vremuri ca si adresare catre tarii rusi. Si cum asta nu era de ajuns, tinara mai trinteste una si mai buna: “predstaviteli Pravitelstva, gospodin Vladimir Putin”, in traducere: reprezentatul Guvernului, dl Vladimir Putin.

Cred ca functionara, daca are acest statut, va fi concediata pentru gafele impardonabile, iar presa a avut cu ce se delecta.

Totusi, dupa 6 ani de absenta, Putin putea fi mai darnic in declaratii. A avut un discurs sec, despre progresele inregistrate in relatiile dintre Rusia si Moldova. Insa nici un cuvint despre conflictul transnistrean sau embarogoul asupra vinurilor si produselor agroalimentare.

Imediat dupa declaatiile de presa, Putin s-a grabit sa-l vada si pe Voronin, caruia, cel mai probabil, i-a dat indicatii ce sa faca mai departe. Se pare ca, obosit dupa o zi plina, a pierdut notiunea timpului. Ajuns la Presedintie pe la orele 21.00, Putin l-a salutat pe presedintele moldovean cu “Buna ziua!”. Apoi a recunoscut ca moldovenii au o tactica interesanta, mai intai invita delegatiile oficiale in beciurile de la Cricova, iar mai apoi se aseaza la masa de negocieri. In replica, Voronin a declarat ca acest sistem functioneaza bine.

Ma intreb daca Moldova nu ar avea asa beciuri bogate cum sunt la Cricova, oare cum ar decurge negocierile cu cei mai importanti oamenii ai planetei?!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Eram cam trista inainte sa citesc acest articol, dar in urma lecturii tare m-am distrat:)Oare Voronin nu-si da seama, ca de fapt "Maria sa" Putin se amuza de el si de tacticile lui de negociere.