Chiar dacă a fost numit trădător de către liderul PCRM, Vladimir Voronin, Marian Lupu, candidatul AIE pentru funcţia de şef de stat, crede că există loc pentru discuţii cu comuniştii.
Cum participă PD în Guvernul de coaliţie?
Formula de guvernare în coaliţie este o formulă complexă. Este o coaliţie formată nu din doi, ci din 4 parteneri. Acum trecem la o formulă cardinal nouă pentru R. Moldova. Suntem obligaţi să venim la un nou nivel de cultură politică, la unul mai înalt, lăsând pe alocuri din interese mai înguste de partid sau personale pentru a pune în capul mesei ceea ce numesc eu interesul naţional. Nu dăm dovadă de rigiditate în cadrul Alianţei. Dincolo de partajările politice, am convenit că fiecare dintre noi poartă responsabilitate individuală şi toţi împreună suntem responsabili pentru calitatea profesională a actului de guvernare. Căutăm oameni profesionişti, cu experienţă, pentru că sunt decizii de maximă responsabilitate.
De ce s-a negat în campania electorală că există criză în R. Moldova? Eraţi pe atunci în tabara comuniştilor...
La întâlnirile cu alegătorii, înaintea alegerilor din 5 aprilie, discutam deschis că există criză, dar şi ce trebuie de făcut. La acest nivel sunt cu sufletul împăcat. De ce nu s-a făcut acest lucru? Acţiunile care urmau să fie întreprinse, de fapt au pornit pe la sfârşitul lunii mai când trebuia deja să se lanseze cu un pachet special de acţiuni anticriză, să se vină cu rectificarea legii bugetului. Cred că dacă se încheia altfel rezultatul alegerilor din 5 aprilie şi nu veneam la alegeri anticipate, actualul guvern mergea mult mai rapid cu acţiunile anticriză. Însă, cu părere de rău aspectele politice au prevalat aspectele economice şi sociale.
Dar pe atunci nu aţi avut un cuvânt greu de spus pentru fosta guvernare?
Dacă aş fi avut un cuvânt greu a spune în ziua de azi mă regăseaţi în rândurile PCRM.
Foarte mulţi cetăţeni ar vrea să-l vadă pe ex-preşedintele ţării, Vladimir Voronin, în faţa justiţiei. Există motive pentru asta? Cum veţi proceda?
Foarte bună întrebare, doar că întrebarea nu trebuie să-mi fie adresată nici mie, nici dvs, nimănui din stradă. Este legea şi atât. Pentru asta există procurorul, sistemul judecătoresc. Rămân categoric împotriva a tot felul de reglări de conturi personale sau politice, dacă tot am declarat că este o ţară bazată pe lege şi vrem să asigurăm supremaţia legii. Cine a încălcat legea, indiferent cine ar fi, de la cetăţeanul de rând până la speaker sau preşedinte al ţării, toţi sunt egali în faţa legii.
“Există loc pentru dialog, loc pentru gândire”
Până acum, aţi găsit cele 8 voturi de la PCRM?
Până acum situaţia ce se va întâmpla cu alegerile prezidenţiale o calific ca şanse 50 la 50. Nu suntem pe poziţia să spunem cu certitudine că aceste alegeri prezidenţiale garantat se soldează cu succes. Mai este niţel timp în faţă, este un timp suficient atât pentru noi, ca să continuăm aceste invitaţii la dialog, care au fost lansate anterior. Mai avem timp să discutăm şi acele două proiecte de declaraţii ale PCRM care se examinează actualmente în cadrul partidelor. Ca punct de pornire, sunt nişte lucruri relevante care cer şi discuţii suplimentare, precizări. O parte din aceeleaşi idei, principii care au fost enunţate în aceste documente, se regăsesc în proiectul programului de guvernare şi pe dimensiunea economică şi pe cea socială şi pe cea care vizează armonia interetnică, politica externă.
Mai există şanse de discuţii, din moment ce liderul PCRM v-a numit trădător?
Eu cred că este loc pentru dialog, este loc pentru gândire. Este vorba nu de simpatii sau antipatii personale, este vorba de lucruri mult mai importante care interesează nu doar o persoană sau alta. Este un lucru ce ţine de situaţia din ţară.
Mai cred comuniştii că aţi putea dizerta în tabăra lor?
Nu admit categoric cuvinte dezertare, sau idei de dezertare. Există un singur lucru pe care l-am spus colegilor din coaliţie că noi facem un acord că ne înţelegem pe anumite subiecte de poltică internă sau externă, lucruri de echilibru politic în cadrul instituţional. Şi atunci de aici în colo eu vin cu fermul meu cuvânt şi poziţie că noi vom urma aceste înţelegeri. Şi nu dea domnul cineva din parteneri să nu facă la fel. Asta este unicul ipotetic pericol pentru funcţionarea AIE. Cât mai puţin cinism şi cât mai mult ataşament şi cât mai multă ţinere de cuvânt în acest sens.
Veţi discuta separat cu deputaţi din PCRM care să dea asigurări că vor vota pentru dvs?
O să mergem la toate formele de dialog deschis, transparent. Mă interesează în primul rând să discutăm la nivel partid - partid sau Alianţă – partid. Niciodată nu am dorit să fac partizanat în acest sens, convingeri, şantaj, presiuni. Sunt lucruri pe care trebuie să le depăşim. Inclusiv şi discuţii cu toţi cei care doresc să discutăm. Sunt deschis, sunt pregătit şi chiar îi invit pentru un asemenea dialog, fiindcă contează foarte mult.
Aţi încercat să stabiliţi vreo legătură cu liderul PCRM, Vladimir Voronin pentru negocieri?
Din momentul în care stabilim guvernul, mă axez pe dezvoltarea acestui dialog pentru a-l începe pe toate axele.
Când aţi discutat ultima dată cu Vladimir Voronin?
(după câteva clipe de gândire) Cam demultişor, prin luna iunie. De atunci nu am avut nici un fel de contact.
Veţi încerca să-l restabiliţi?
Evident că da. Sunt sigur că acest lucru va fi absolut necesar din momentul în care noi dorim să ajungem la alegeri prezindenţiale şi să evităm anticipatele. Ar fi cred că nefiresc să spunem că vrem să dialogăm, dar să evităm contactele cu un anumit nivel, în cazul dat, conducerea PCRM.
Referendumul- soluţia AIE
Ceilalţi parteneri de Alianţă sunt chiar foarte optimişti şi spun că şeful statului va fi ales până la 11 noiembrie. Pe ce se bazează acest optimism?
Cred că acest optimism vine să compenseze realismul meu. Prefer să vin cu o poziţie realistă în acest sens. Şanse există, trebuie să muncim şi să valorificăm aceste şanse.
Ce se întâmplă dacă nu se alege şeful statului? AIE are şi alte soluţii de depăşire a acestei situaţii?
Dacă nu se alege şeful statului, ţara se pomeneşte în faţa alegerilor anticipate, care urmează să aibă loc anul viitor. Dacă acest lucru se întâmplă, este o mare problemă. Donatorii din exterior nu vor dezvolta un dialog serios cu un guvern temporar, se stopează asistenţa financiară. Va fi foarte trist. Vom întreprinde acţiuni politice. Vom merge pe calea iniţierii unui referendum pentru a supune votului direct al populaţiei revenirea la forma directă de alegere a şefului statului. Referendumul ar urma să fie organizat într-o perioadă de la 6 la 8 luni.
Dacă ajungem la anticipate, veţi rămâne fără nici o funcţie...
Asta contează cel mai puţin. Nu suntem pe poziţia că cineva rămâne fără ceva. Nu asta mă interesează. Mă interesează unde ajungem ca societate, unde ajungem stat suveran, independent.
Vă simţiţi cumva în umbra liderului PLDM, Vlad Filat care este premier, a liderului PL, Mihai Ghimpu, care este speaker şi preşedinte interimar al ţării?
Am un avantaj, cu talia mea nu cred că poate cineva să mă umbrească.
Am şi un motiv personal să aflu cine a stat în spatele acţiunilor din 7 aprilie
Credeti că vom afla vreodată adevărul despre 7 aprilie?
Neapărat! Eu, fiind martor ocular, am rămas şi până astăzi cu multe întrebări şi către PCRM, dar şi către alţi actori din data de 7 aprilie. Săptămâna viitoare vom veni în Parmanet cu iniţiativa de a institui o comisie parlamentară specială. Nu am de gând să tergiversăm formarea acestei comisii care trebuie în cel mai scurt timp să-şi înceapă activitatea. Foarte mult vreau să ştiu, cine erau acei băieţi care îmi transmiteau de jos, prin intermediul pazei Parlamentului, genul de idei: “Să iasă Marian Lupu aici, să se pună în genunchi în faţa noastră şi poate atunci mai vedem ce facem, îi iertăm sau nu”. Am şi un motiv personal să aflu cine a fost în spatele acţiunilor. Eu nu cred în acţiuni spontane. A fost un puternic sistem de organizare. Se resimte nu doar influenţa internă, dar şi o influenţă din exterior.
Cum apreciaţi decizia Chişinăului de abolire a vizelor pentru cetăenii români?
Este un lucru absolut firesc. Anularea regimului de vize deloc legitim deschide o nouă perspectivă şi vine ca un mesaj pozitiv nu doar pe axa Chişinău-Bucureşti, dar şi Chişinău-Bruxelles şi oferă posibilitatea ca într-un termen restrâns să venim la procesul de negociere a unui nou acord politic şi juridic între RM şi UE.
Care sunt priorităţile în domeniul politicii externe?
UE este prioritatea priorităţilor pentru RM. Se impun un set de acţiuni pentru intensificarea relaţiilor bilaterale cu ţările UE. Integrarea europeană este un proces care ţine de politică internă mai mult decât de politică externă. Este vorba de reforme europene, ajustări la normele europene.Romaânia de altfel ca şi Ucraina sunt două state vecine şi avem un pachet de acţiuni referitor la consolidarea şi îmbunătăţirea relaţiilor de bunăvecinătate. Trebuie să avem un dialog politic foarte bun, la fel ca şi cel economic. Trebuie să fie relaţii europene. La fel, pledăm pentru un parteneriat strategic cu FR. Republica Moldova nu are de gând să plece din CSI, din această zonă. Există interese foarte mari din toate punctele de vedere. Într-un cuvân, vom promovat o politică externă echilibrată, pragmatică, bine gândită, care trebuie să aducă un randament maximal pentru interesul naţional al RM.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu