luni, 14 septembrie 2009

În ajunul Zilei Internaţionale a Democraţiei, vedeţi ce notă acordă democraţiei din R. Moldova analiştii politci

Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, susţine că suntem sub nota 5, la capitolul democraţie, pe o scară de la 1 la 10. Munteanu spune că R. Moldova este în perioada de formatare a instituţiilor de bază ale democraţiei.

„Dacă e să ne uităm peste rapoartele pe anii trecuţi ale organiţaziilor internaţionale, calitatea democraţiei în R. Moldova este extrem de scăzută. Ţara noastră este un copil repetent la capitolul justiţie, mass-media. De mai bine de un deceniu R. Moldova continuă să fie sub monitorizarea Consiliului Europei. Lecţiile de bază ale democraţiei aşa şi nu au fost învăţate”, a mai spus Igor Munteanu.

Şi expertul ADEPT, Oleg Cristal, nu dă o notă mai mare democraţiei din R. Moldova. Cristal a declarat că „nota care poate fi dată democraţiei moldoveneşti este 5, astfel că jumatate de cale am parcurs-o în 18 ani de independentă, iar acum urmeaza să dăm dovadă de modernizare accelerată, ca cealaltă jumătate de cale s-o parcurgem în urmatorul(ii) 1-2 ani”.

„Problemele ce ţin de independenţa justiţiei, libertatea mass-media şi de exprimare, drepturile omului, autonomia locală etc. reprezinta deja o ruşine pentru R. Moldova, ţară aflată aproape de inima Europei geografice şi la frontiera UE şi care aspiră la integrarea europeană. Dificultăţile care persistă în aceste domenii nu necesită decât puţin efort şi vointă politică pentru a fi depăşite. Noi avem şansa ca în 1-2 ani să realizăm un salt imens în democratizarea societăţii, iar pentru aceasta se impune un efort conjugat al întregii societăţi, nu doar a clasei guvernamentale. Democraţia trebuie înţeleasă şi trăită de către toţi cetăţenii, nu exclusiv de clasa politică”, a mai declarat Oleg Cristal.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Democraţiei, care va fi marcată mâine, 15 septembrie, Secretarului General al ONU a lansat un apel către comunitatea internaţională. „În această zi, ne reîntoarcem către aceste principii şi promovăm pacea, dezvoltarea şi drepturile omului prin consolidarea democraţiei şi a statului de drept”, se mai arată în apelul Secretarului General al ONU.

Niciun comentariu: