luni, 7 iulie 2008

Esec sau diplomatie?!

Dupa doi ani de absenta la Chisinau, un ministru de externe al Romaniei viziteaza Republica Moldova. Seful diplomatiei romane a avut intrevederi la nivel inalt si a discutat indeaproape si cu omologul sau Andrei Stratan. Doar ca cei doi diplomati au preferat sa vorbeasca despre reusite in relatiile bilaterale si sa nu pomeneasca nici un cuvint despre Acordul de frontiera, Tratatul politic de baza dintre cele doua tari sau conventia privind micul trafic la frontiera. Jurnalistii nu au avut posiblitate sa adereseze intrebari celor doi oficiali.

Imediat dupa intrevedere, cei doi diplomati au iesit in fata presei, dar cu textul de-a gata. Atat Andrei Stratan, cit si omologul sau roman Lazar Comanescu s-au referit, in special, la noul cadru juridic pe care urmeaza sa-l negocieze tara noastra cu Uniunea Europeana.

In declaratiile lor pentru presa, cei doi oficiali si-au reiterat pozitiile referitor la solutionarea conflictului transnistrean numai in formatul de negocieri 5+2. De asemenea, Romania si-a exprimat interesul in demararea mai multor proiecte comune.

Presa de la Chisinau insa a avut mai multe asteptari fata de vizita ministrului roman de externe Lazar Comanescu pe care o considera menita sa sparga "gheata" diplomatica dintre cele doua tari. Dar, jurnalistii nu au avut posibilitate sa adreseze intrebari celor doi diplomati.

Asa ca subiecte fierbinti ce tin de Acordul de frontiera, Tratatul politic de baza dintre cele doua tari, precum si semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera raman in continuare invaluite de mister.

Niciun comentariu: