luni, 5 iulie 2010

Condamnam comunismul, insa nu interzicem simbolurile comuniste. Cel putin nu pana la alegeri

Deputatii urmeaza sa se intruneasca maine in sedinta (una extraordinara) pentru a audia controversatul raport Cojocaru, dupa care vor trebui sa aprobe si o hotarare de Parlament. Se pare ca in textul proiectul de hotarare din 28 iunie, care asa si nu a fost examinat, se vor strecura cateva modificari esentiale.

Cele 4 componente ale AIE sunt de acord ca regimul totalitar comunist trebuie condamnat. Pana aici, exista consens in Alianta, nu insa si in ce priveste interzicerea simbolurilor comuniste. Aici se duc cele mai mari discutii, iar pozitia PLDM, PD si poate AMN e ca acest subiect sa fie amanat pana dupa alegeri (ca sa nu fie acuzati ca interzic un partid politic, dar si sa demonstreze ca pot invinge comunistii si fara a le interzice secera si ciocanul).

Decizia finala insa urmeaza a fi luata in aceasta seara. Maine in sedinta va fi doar o formalitate aprobarea proiectului de hotarare.

Si totusi, la inceputurile independentei noastre, s-au luat multe decizii radicale cu si mai multe riscuri. Si atunci a existat mult curaj pentru reforme, pentru redenumirea strazilor in Chisinau si multe altele.

Si daca o alta data nu va mai exista?! Oare nu ar fi bine ca sa punem punct odata pe secera si ciocan? Asta insa nu inseamna ca vor disparea si comunistii din Republica Moldova, asa cum mai cred multi moldoveni. Oricum comunistii isi vor gasi repede un alt simbol, important insa ca interzicerea simbolurilor sa se faca pe cale democratica, dar nu prin abuzuri sau cu orice pret.

Niciun comentariu: