joi, 26 noiembrie 2009

Tot ce nu s-a spus pana acum despre gripa pandemica

Sunt de doua zile la spitalul de boli infectioase "Toma Ciorba", din Chisinau, suspecta de gripa pandemica, pentru ca am venit din Romania, unde am fost ca sa reflect alegerile prezidentiale.

Ceea ce spun autoritatile in fata presei si ceea ce afla populatia de la televizor sunt lucruri absolut diferite decat ceea ce se intampla in realitate.

Am asteptat sa vina ambulanta aproape 2 ore, dupa care am fost plimbata prin oras de la un spital la altul. La spitalul nr. 2 ni s-a spus ca nu mai sunt locuri libere, ca si la Spitalul de boli infectioase Toma Ciorba, doar ca pana la urma s-a gasit un loc aici.

Am fost internata marti seara. Au trecut deja doua zile, dar asa si nu am primit inca rezultatele analizelor de laborator care sa confirme sau sa infirme ca am contractat virusul pandemic. Medicii explica aceasta situatie prin faptul ca exista un singur laborator care face astfel de teste.

Bine, asta o inteleg, dar nu inteleg de ce persoanele suspecte trebuie sa stea in acelasi salon cu persoanele carora li s-a confirmat prezenta virusului A (H1N1). Aici nimeni nu stie ce fel de gripa are. Concluzia e simpla: persoana care a fost internata la spitala neavand acest virus poate sa se infecteze in spital, mai spimplu spus, omul sanatos se poate imbolnavi foarte usor la spital. Este un sistem pe care nu pot sa-l inteleg. De ce bunaoara cei suspecti sa nu stea separat de cei confirmati? De ce sa nu se evite astfel imbolnaviri suplimentare?

Tuturor pacientilor li se pune un singur diagnostic: gripa pandemica, desi multora nici nu li s-au facut astfel de analize. Iata si explicatia unui medic: "Gripa pandemica este gripa sezoniera, dar i se spune pandemica pentru ca a cuprins intreaga lume". Ma gandesc in sinea mea, daca medicii confunda astfel de notiuni... departe nu ajungem.

Cat timp sunt in asteptarea rezultatelor analizelor s-ar fi putut foarte simplu sa inhat de la cineva si o bucatica din acest nou virus... Oricum tratamentul l-am inceput din prima zi de internare, preparatul de baza fiind multdiscutatul Tamiflu, pentru care Guvernul a cheltuit peste un milion de euro. De altfel toti pacientii de aici iau Tamiflu (se imbogatesc bine farmaciile).

Mastile de protectie ni le schimba odata in zi, cand de fapt mastile se utilizeaza nu mai mult de doua ore. De mancarea de aici, din spital, nici nu mai vorbesc.

In plus regimul de carantina nu permite vizite si nici iesiri... asa ca e destul de trist...

Abia astept sa ies de aici si sa spun oamenilor ca focarul de gripa pandemica se afla chiar in spitalul "Toma Ciorba".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Lenutza,regret ca trebuie sa treci prin acest cosmar, pentru ca alt calificativ pentru sistemul care chipurile te trateaza , nu am gasit.
O sa te faci bine sa stii...

Eleonora Lisnic spunea...

Elena, îmi pare rău că te-ai îmbolnăvit. Încearcă să ai o stare de spirit cât mai bună şi te vei face bine în scurt timp. :)
Nu-ţi fie teamă că vei contracta noi viruşi. Îl ai pe al tău, nu mai e loc pentru alţii :)

Într-adevăr, descrii o situaţie pe care o poţi vedea doar "din interior". E mult mai complicată situaţia decât s-ar părea.
E şocant că bolnavii sunt ţinuţi împreună. Iar masca, din câte am citit, se schimbă o dată la cel mult 4 ore.
Multă sănătate! Noapte bună!
Scrie mai des pe blog în aceste zile. :)