miercuri, 12 august 2009

Salariile bugetarilor se plătesc din creditele obţinute de la bănci

Republica Moldova se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din istoria sa. Acesta a urcat, după şapte luni, la 2.5 miliarde de lei, inclusiv deficitul bugetului de stat la 1.9 miliarde de lei, arată datele prezentate de Ministerul Finanţelor. Economiştii estimează însă că până la sfârşitul anului ne-am putea pomeni cu un deficit de aproape 5 miliarde de lei, un record absolut pentru R. Moldova.

Experţii în economie constată că salvarea de moment pentru plata salariilor şi pensiilor sunt valorile mobiliare de stat pe care le emite Ministerul Finanţelor în schimbul cărora obţine credite de la băncile comerciale. Asta în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nu poate conta pe venituri din privatizare şi asistenţa externă.

Economistul Veaceslav Negruţă a declarat pentru JURNAL că în acest scop, în şapte luni au fost obţinuţi 1 miliard de lei din vânzarea titlurilor de stat. “Se întâmplă în situaţia în care Ministerul Finanţelor nu planificase să mărească volumul titlurilor de stat aflate în circulaţie în vederea susţinerii bugetului”, a precizat Negruţă.

Întrebat ce se va întâmpla mai departe, economistul spune că relansarea unor activităţi economice cum ar fi realizarea producţiei agricole pot aduce anumite venituri adiţionale la buget. “În plus este posibilă o finanţare din exterior pentru acoperirea deficitului bugetar”, mai spune Negruţă.

Niciun comentariu: