marți, 11 august 2009

Interviu cu Ion Sturza

Vedeti mai jos un interviu cu fostul premier, Ion Sturza, realizat de radio Europa Libera. Mi s-a parut destul de interesat asa ca vi-l recomand.

“Pe planul politicii externe trebuie să avem relaţii de demnitate naţională”

Patru partide parlamentare necomuniste au decis formarea unei coaliţii de guvernare, dar voturile pe care le cumulează aceasta nu sunt suficiente pentru a-i permite să impună un succesor preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin. Republica Moldova a mai fost guvernată acum 10 ani de o coaliţie, numită Alianţa pentru Democraţie şi Reforme (ADR). Cabinetul de miniştri de atunci a fost condus de către Ion Sturza, numele căruia s-a făcut reauzit, recent, ca fiind un posibil candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova. Ion Sturza a acordat un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Europa Liberă: Domnule Sturza, credeţi că este nevoie ca cele patru formaţiuni care au creat Alianţa pentru Integrare Europeană să dialogheze şi cu PCRM?

Ion Sturza: Este evident că trebuie să dialogheze, pentru că aşa se practică într-o democraţie. Nu există partide, îndeosebi partide mari, cu care să nu porţi un dialog. Ne place sau nu ne place nouă, dar comunistii au acumulat aproape 50 la suta din sufragii. Deci nu e cazul să-l marginalizăm, nu ar fi democratic şi nu ar fi productiv. Ar fi bine ca aceşti patru să dialogheze, să facă o combinaţie care ar duce la alegerea preşedintelui şi deblocarea numirii guvernului. În caz contrar, vom avea o situaţie complicată.

Europa Liberă: Partidul Comuniştilor a declarat că ar putea susţine un candidat al opoziţiei la preşedinţia ţării, însă că sprijinul va fi condiţionat. Care ar putea fi acele condiţii?

Ion Sturza: Condiţionat, e prea tare spus. Sunt lucruri care se discută la masa negocierilor şi sunt lucruri care se discută sub masă… Eu aş prefera ca coaliţia să accepte discuţii doar la masa de negocieri. Dar bănuiesc eu că acele condiţii pe care le vor înainta comuniştii vor fi neformale. Nu aş vrea să deschid parantezele.

Europa Liberă: PCRM ar putea cere anumite garanţii pentru preşedintele Voronin?

Ion Sturza: Se vorbeste mult la acest subiect. Dar asta nu mai este o problemă a coaliţiei recent create. Este o problemă personală a domnului Voronin.

Europa Liberă: Noua coaliţie de la Chişinău ar putea să cedeze funcţii comuniştilor în schimbul alegerii preşedintelui ţării?

Ion Sturza: Funcţiile poţi să le cedezi, dar nu cedezi programul de guvernare, nu cedezi unele principii. Ar fi firesc ca opoziţiei să-i revină anumite comisii parlamentare, pentru o contrabalansare, aşa precum e într-un stat democrat.

Europa Liberă: Îmi amintesc bine de momentele când se forma ADR-ul de altădată, credeţi că acum ar putea să apară probleme când se va ajunge la partajarea funcţiilor?

Ion Sturza: Bineînţeles că vor apărea probleme. Pentru că nu este omogenă structura acestor patru partide. În unele formaţiuni sunt unii deputaţi care au o experienţă în domeniul economiei, alţii în justiţie, iar alţii în sectorul neguvernamental, societatea civilă. Evident că se impune elaborarea unei formule de partajare a funcţiilor. Şi aici nu trebuie nimic de inventat. Este clasificarea pe care au dat-o alegătorii. Şi de aici, dreptul la primele opţiuni. Se întocmeşte o listă de funcţii. Şi atunci fiecare îşi ia funcţia care îi revine. După asta se fac remanieri în interior. Dar asta e o chestiune tehnică. Cine a ocupat locul întâi conform rezultatelor alegerilor, acela e în drept să pretindă la prima opţiune etc.

Europa Liberă: În 1999, atunci pe când vă aflaţi în fruntea Executivului, dumneavoastră aţi fost cel care aţi format garnitura guvernamentală sau partidele parlamentare care au creat ADR-ul?

Ion Sturza: Atunci am creat aşa-zisele zone de interes. Eu am optat pentru zona economică. Apropo, nimeni nu şi-o dorea…

Europa Liberă: Exact aşa cum se întâmplă şi acum.

Ion Sturza: Da. Tocmai aşa cum este şi acum. Şi în acele condiţii mi s-au dezlegat mâinile şi eu am putut să gestionez aşa cum mi-am propus domeniile economic şi social.

Europa Liberă: Dar politica externă?

Ion Sturza: Politica externă a luat-o preşedintele Lucinschi, aşa e o tradiţie, o cutumă în Republica Moldova, că şeful statului are dreptul de a-l nominaliza pe ministrul de Externe şi pe miniştrii de forţă. Ministerele cu profil social au revenit partenerului mai mic. Dar eu am avut un cuvânt de spus la numirea conducătorilor de ministere. În acelaşi timp, nici nu am blocat situaţia, ştiind prea bine că orice om poate fi folosit la justa lui valoare. Şi dacă vă mai amintiţi, nu am avut niciun conflict în guvern sau cu anumite partide care formau guvernul de atunci. A fost un avantaj şi doresc să spun că nu ar trebui să ne temem de un guvern de coaliţie.

Europa Liberă: Domnule Sturza, acordul semnat de cei patru lideri conţine cinci obiective prioritare ale viitoarei guvernări printre care şi integrarea europeană şi promovarea unei politici externe echilibrate. Cum ar trebui să fie relaţiile Republicii Moldova cu România şi cu Federaţia Rusă?

Ion Sturza: Vreau să vă spun că se vede o mână bună şi cu mult profesionalism care a elaborat acest document. Şi aici e mare diferenţa dintre cum am redactat noi documentul de acum zece ani. Adică, noi, semnatarii, eu, Vladimir Solonari şi Iurie Roşca. Îmi amintesc că l-am semnat pe genunchi, într-un birou obscur, nici nu mai ştiu la ce etaj se întâmpla evenimentul. Şi documentul care a apărut azi, pregătit de diplomaţi, tineri cu şcoală bună. Deci, vreau să spun că documentul este unul foarte bun. Noi trebuie să avem relaţii de demnitate naţională. Dar în acelaşi timp să fie pragmatice relaţiile noastre cu România, în primul rând. România pentru noi este o piaţă reală, şi nu una formală pentru Europa. Şi asta se vede în fluxul de mărfuri şi comerţul pe care îl avem în ultimii ani. Se cifrează la peste un miliard de dolari şi România se clasează pe locul întâi, depăşind Federaţia Rusă, care se pare în ultima vreme că este de neîntrecut în comerţul nostru exterior. Federaţia Rusă are interese. Hai să le identificăm care ar fi aceste interese şi ar fi bine să le armonizăm. Deci, nu trebuie să-l facem nici pe “buricul pământului”. Dar nici nu e cazul să ne lezăm demnitatea noastră ca stat suveran şi independent.

Europa Liberă: Domnule Sturza, în relaţia moldo-română, ar trebui Chişinăul să revină şi să elimine regimul de vize, impus, aşa cum afirmă mulţi, pe negândite de către autorităţile moldave pentru cetăţenii României, după evenimentele din 7 aprilie?

Ion Sturza: Imediat. Eu cred că ar trebui să fie una dintre primele hotărâri de guvern după crearea coaliţiei. Mai mult ca atât. Eu aş declanşa o anchetă, pentru că acest lucru s-a făcut ilegal şi neconstituţional. Aş porni o anchetă şi, în primul rând, l-aş pedepsi pe actualul ministru de Externe, care este un oportunist sadea, chiar o persoană care a adus foarte mult rău relaţiilor noastre nu numai cu România. Dar şi cu multe alte ţări.

Europa Liberă: În acest moment, credeţi că Kremlinul mizează pe o forţă anume în Republica Moldova?

Ion Sturza: Eu ştiu mai multe detalii despre cum şi ce cred cei de la Moscova. Bănuiesc că ei sunt un pic derutaţi, pentru că încă o dată au dat în bară. Ei în ultimii 5-6 ani au făcut politică în baza emoţiilor. Şi mai degrabă în baza unor principii de forţă decât în bază de raţionamente şi pragmatism. Acum ei îşi dau prea bine seama că au dat greş, aşa precum şi în alte ţări din regiune. Dar şi ei sunt pragmatici. Să nu credeţi că cei de la Moscova au o politică externă doctrinară, ei au interese economice. Şi dacă noi am cunoaşte documentul secret care a fost negociat de către partea moldavă cu partea rusă referitor la creditul de 500 de milioane de dolari, am vedea că acolo nu sunt puncte politice, ci mai degrabă economice. Să nu-şi facă cineva în Moldova iluzii că Rusia va oferi această sumă fără a lua înapoi o mare parte din ea prin diferite scheme.

Niciun comentariu: