marți, 28 octombrie 2008

PCRM, AMN, PL si PLDM vor forma viitorul Parlament?!

Doar patru partide politice ar intra in viitorul parlament, daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri. Este vorba despre PCRM, AMN, PL si PLDM. Asta arata barometrul opiniei publice prezentat de Institutul de Politici Publice. Totodata de cea mai mare incredere continua sa se bucure presedintele tarii Vladimir Voronin, speakerul Marian Lupu si primarul capitalei Dorin Chirtoaca.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, atunci distributia voturilor ar fi urmatoarea:
PCRM 47,2%
AMN 11,1%
PL 10,2%
PLDM 9,0%

Analistii politici spun ca pozitia buna a PL si PLDM in sondaje se datoreaza faptului ca aceste partide produc evenimente in societate.

In acelasi timp, aproape jumatate din cei chestionati nu stiu cu ce partid vor vota la alegeri.

Totodata, peste 40 la suta din respondenti cred ca alegerile in Republica Moldova nu sunt libere si corecte. Potrivit sondajului, factorul care influenteaza optiunea electorala a cetateanului tine de actiunile concrete ale reprezentantilor unui sau altui partid. Asa cred peste 60 la suta din cei chestionati.
De asemenea, rezultatele Barometrului de opinie arata ca de cea mai mare incredere continua sa se bucure seful statul, presedintele Parlamentului si primarul capitalei.

Cita incredere aveti in urmatoarele personalitati politice:
Vladimir Voronin 41%
Marian Lupu 40%
Dorin Chirtoaca 35%

In acelasi timp, institutiile statale: Guvernul, Parlamentul si Presedintia inregistreaza, in ultimii 4 ani, o scadere a nivelului de incredere.

Cita incredere aveti in:
Guvern 30%
Parlament 31%
Presedintie 38%

Sondajul a fost realizat in perioada 26 septembrie-20 octombrie pe un esantion de 1100 de persoane din 76 de localitati ale republicii, cu exceptia regiunii transnistrene. Marja de eroare este de 3 procente.

Niciun comentariu: