miercuri, 5 ianuarie 2011

Mesajul lui Lupu de Anul Nou. Prea multa politica

Stimaţi Concetăţeni,
Am onoarea să mă adresez astăzi către Dumneavoastră cu prilejul ultimei zile a anului 2010 – un an deosebit în istoria statului Republica Moldova şi a societăţii noastre.
Cu toţii am trăit zile de frămîntări, discuţii şi emoţii. Zile de reflecţii asupra viitorului nostru şi al ţării. Zile de zbucium din cauza îndărătniciei în domeniul politicului, care a generat riscuri de scindare a societăţii şi scrutine electorale repetate. Zile de îngrijorări pe motivul instabilităţii politice, care se putea solda cu aprofundarea crizei economice în ţară.
Profit de această ocazie şi Vă aduc mulţumiri pentru răbdare şi înţelepciune, pentru atitudinea civică de care aţi dat dovadă, datorită căreia s-a reuşit depăşirea acestor riscuri. De asemenea, felicit întreaga clasă politică moldovenească pentru că a reuşit, totuşi, să dea dovadă de maturitate şi devotament faţă de valorile democratice, faţă de interesele societăţii şi statului Republica Moldova.
Recentele evenimente din Parlamentul ţării ne-au adus la finalul frămîntărilor politice şi sociale prin constituirea alianţei de guvernare. Mă adresez către opoziţia parlamentară să nu se lase copleşită de frustrări şi să se implice activ în gestionarea treburilor ţării.
Sunt încrezător că, la începutul anului viitor, vom reuşi să trecem cu succes şi ultima etapă a constituirii instituţiilor statale pentru a purcede la rezolvarea problemelor cetăţenilor şi ale ţării. În primul rînd avem nevoie de îmbunătăţirea sistemului de ocrotire a sănătăţii şi învăţămîntului, a condiţiilor pentru desfăşurarea activităţii economice, precum şi de colectarea resurselor pentru majorarea salariilor, pensiilor şi burselor, de ameliorarea condiţiilor de trai în sate şi de multe altele.
Reiterez că rămîn ferm pe poziţia de a nu admite în societate discriminări pe criterii politice sau etnice. Voi pleda şi în continuare pentru independenţa statului Republica Moldova, dar şi pentru relaţii echilibrate şi avantajoase pentru noi cu toţi partenerii externi din vest şi din est. Vom dezvolta relaţii, în primul rînd, cu acele ţări, în care locuiesc şi activează concetăţenii noştri.
A venit timpul ca Republica Moldova să păşească pe calea progresului – cale rîvnită şi meritată de cetăţenii acestei ţări. Singura cale care este în stare să ne deschidă perspectiva europeană, să ne aducă la un nivel de trai decent. Singura cale pentru îmbunătăţirea imaginii noastre, pentru ca lumea să cunoască Moldova nu pentru problemele ei, ci pentru meritele şi reuşitele ei. Pentru ca fiecare dintre noi să se mîndrească de faptul că este cetăţean al Republicii Moldova.
Acestea sunt lucruri la care vom reveni imediat, în cîteva zile. Astăzi, însă, avem a întoarce fila din cartea istoriei noastre care se numeşte anul 2010.
Dragii mei,
Vă doresc să ieşim din acest an fără regrete, dar cu învăţăminte şi concluzii, care să ne ajute să fim mai buni, mai înţelepţi, mai toleranţi şi mai harnici în anul care vine.
Conform datinii, doresc fiecăruia dintre Dumneavoastră, sănătate şi noroc. Fie ca anul care vine să aducă celor mici note bune şi descoperiri interesante, tinerilor – perspective frumoase şi realizabile, celor mai maturi – rezultate pe potriva aşteptărilor şi speranţelor, vîrstnicilor – grija şi atenţia celor apropiaţi.
Дорогие соотечественники,
Поздравляю с Новым годом и желаю вам благополучия, тепла, света и любви.

La mulţi ani, dragi concetăţeni !

La mulţi ani, Moldova !

Niciun comentariu: