duminică, 5 decembrie 2010

Solii Kremlinului

Cine credea ca Rusia va sta deoparte si va urmari ce fel de coalitie va fi formata in Republica Moldova dupa alegerile din 28 noiembrie s-a gresit amarnic. Rusia nu poate sa-si piarda influenta, aici, in tara noastra. De fapt, lupta se da acum intre Vest si Est, Vestul care sustine o coalitie a fortelor democratice dupa modelul AIE care sa continue reformele pe calea integrarii europene (coalitie sustinuta si de SUA) si Estul care isi doreste o alianta pro-ruseasca, de centru stanga, pentru a putea influenta multe din deciziile care se iau la Chisinau.

Faptul ca in toiul negocierilor la Chisinau soseste neasteptat seful Administratiei prezidentiale de la Moscova, Serghei Nariskin, este aproape o sfidare a normelor diplomatice. Ce cauta Nariskin la Chisinau?! Nu cumva sa le spuna democratilor ca trebuie cu orice pret sa coalizeze cu PCRM si ca Rusia sa fie si in continuare mai mult decat partenerul strategic al Republicii Moldova?

Asa cum in 2005 fortele din exterior l-au sustinut pe Voronin pentru un al doilea mandat de presedinte al tarii, la fel se incearca si acum ca factorii externi sa ne decida viitoarea coalitie. Si atunci ma intreb, de ce noi, cetatenii acestei tari, mai iesim la alegeri, votam si asteptam?! De ce, daca interesul cetatenilor exprimat prin vot nu mai este o prioritate a politicienilor? Cat vom mai tolera ca altii sa ne decida viitorul?

Sper ca pana la urma fortele Vestului sa castige in aceasta lupta intre Occident si Rusia, lupta in care este antrenata de ani buni Republica Moldova.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Doua motive cel putin pentru miting masiv:
– sa se arate comunitati internationale ca cetatenii RM sunt IMPOTRIVA interventiilor fatzishe din partea Moscovei, asa cum a fost treaba cu NEinvitatul si NEbinevenitul fost general KGBist si coleg din ’80 cu Putin, dl. Naryshkin. Asta in contextul in care presedintele Parlamentului European deja isi anuntate o vizita pe 10 Dec in RM.
– sa i se arate dlui (za)Lupu ca lumea s-a saturat si NU va mai tolera Rosca(ti) indiferent de culoarea politica!

BASARABIE – trezeste-te, NU sta cu mainile in sin!

Viitorul se face cu propriile maine, nu vine de la sine!