miercuri, 24 noiembrie 2010

Alegeri decisive

Miza alegerilor din 28 noiembrie este extrem de mare. Pe de o parte pentru Partidul Comunistilor, care vrea sa revina la putere cu orice pret, promovand o campanie destul de agresiva, plina cu minciuni, "bombe", provocari, chiar pumni si mai nou rapiri in stil crestin-democrat. Pe de alta parte pentru Alianta pentru Integrare Europeana - care vrea sa continuie reformele incepute acum un an, chiar daca AIE in campanie nu pare atat de unita cum era la inceput. Mai mult chiar, Partidul Democrat a preferat sa se distanteze un pic de Alianta, de mesajele pe care le promoveaza PL si PLDM. Acum fiecare este pe cont propriu si asta le permite sa se mai atace reciproc, chiar daca uneori mai voalat, iar alte ori destul de dur.

Alegatorii au obosit de atatea scrutine, la fel ca si politicienii pe care ii vedem tot mai epuizati pe ultima suta de metri. Dar, spre deosebire de alti ani, oamenii au de aceasta data posibilitatea sa se informeze din diferite surse (anul 2010 reprezentand o revolutie pe piata media din RM). Iata de ce cred ca la 28 noiembrie oamenii vor alege constient, analizand comportamentul actorilor politici nu doar in campanie electorala, dar si pe parcursul acestui an.

Regretabil este ca nu am asistat nici in aceasta campanie la un duel verbal, o dezbatere electorala intre principalii adversari politici PCRM si AIE. Dincolo de aspectele subtile ale ofertei venite din partea liderului PLDM, Vlad Filat, pentru liderul PCRM, Vladimir Voronin si refuzul acestuia, oamenii au fost lipsiti de o dezbatere care ar fi contat pentru un segment important de alegatori.

Trei scenarii sunt dupa alegerile din 28 noiembrie, sau castiga comunistii sau fortele democrate sau nici unii si nici altii. Personal, cred ca PCRM nu va lua majoritatea simpla in viitorul Parlament. Daca fortele democrate o sa ia majoritatea pentru alegerea sefului statului? Cred ca acum balanta este, dupa parerea mea, 50/50, chiar daca sondajele sunt destul de optimiste pentru AIE. Marea necunoscuta este cum si in ce conditii va fi ales seful statului, ce fel de coalitii vor fi dupa aceste alegeri, cine va face coalitie cu PCRM si cine risca in felul acesta sa repete scenariul din 4 aprilie 2005, fiind trecut astfel la categoria tradatorilor.

Ii vad si pe tineri tot mai mobilizati sa iasa la urnele de vot, pentru ca lupta inceputa la 5 aprilie 2009, continuata la 29 iulie 2009 inca nu s-a incheiat. Comunistii inca nu au plecat definitiv, iar despre pericolul revenirii acestora la guvernare s-a vorbit mult in aceasta campanie.

Concluzie: Cred ca aceste alegeri vor fi cu mari suprize, sa vedem pentru cine.

Niciun comentariu: