marți, 12 mai 2009

Vladimir Voronin, noul speaker moldovean

Nici o surpriza! Vladimir Voronin a fost ales astazi presedinte al Parlamentului, cu votul secret a 60 de deputati comunisti. Totodata, in functia de vicepresedinti ai Legislativului au fost alesi Vladimir Turcan si Grigore Petrenco. Opozitia nu a participat la vot.

Initial, noul Parlament a aprobat patru fracţiuni parlamentare. Fracţiunea PCRM are 60 de deputaţi conduşi de Maria Postoico, fracţiunea Partidului Liberal - 15 deputaţi in frunte cu Mihai Ghimpu, fracţiunea Partidului Liberal Democrat - 15 deputaţi conduşi de Vlad Filat, iar cea a Alianţei "Moldova Noastră" are 11 deputaţi conduşi de Serafim Urechean.

Apoi, deputatii au purces la alegerea presdintelui Parlamentului.

Fractiunile parlamentare inainteaza candidaturi. PCRM il propune in aceasta functie pe Vladimir Voronin.

Liderul PLDM, Vlad Filat cere o pauza de 15 minute pentru consultari.
Reveniti, deputatii din opozitie anunta ca nu participa la vot si nici nu inainteaza candidaturi.

Totusi, deputatii comunisti constituie comisia pentru alegerea speakerului compusa din 7 parlamentari din parte PCRM, deoarece opoziţia a refuzat să participe la alegerea preşedintelui parlamentului.

Inainte de alegerea presedintelui Legislativului, Ivan Calin anunta din nou o pauza.

Alegerea sefului Legislativului s-a facut prin vot secret. Deputatii au intrat in cabina de vot cite unul pentru a-si exprima obtiunea. Opozitia a parasit sala de sedinte, in momentul votarii.

Dupa aproape jumatate de ora, comunistul Ivan Calin anunta rezultatele votarii. Astfel, seful statului este ales in functia de presedinte al Parlamentului.

Totodata, Legislatorii comunisti l-au ales pe Vladimir Turcan in functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului, iar pe Grigore Petrenco la cea de vicepreşedinte, ambii la propunerea lui Vladimir Vronin. A treia funcţie de vicepreşedinte a rămas vacantă, comuniştii lăsînd-o pentru un candidat din opoziţie.

Tot in sedinta de astazi, Parlamentul a aprobat Biroul Permanent care are în componenţă 11 membri, dintre care trei din partea opozitiei. Decizia parlamentului privind aprobarea componenţei Biroului Permanent a fost luată cu 60 de voturi. Deputaţii din opoziţie nu au votat, considerînd că în componenţa biroului "sînt prea mulţi comunişti".

Asa se face ca Vladimir Voronin are acum doua functii: si cea de presedinte al tarii si cea de speaker, cel putin pina la 7 iunie, cind expira mandatul de sef de stat, ultimul termen pina cind urmeaza sa fie ales un nou presedinte al RM.

Niciun comentariu: