luni, 31 mai 2010

Oare cum se va numi PCRM, daca va fi interzisa simbolica partidului?

Condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Moldova, interzicerea prin lege a utilizării noțiunii de comunist în titulatura partidelor și interzicerea utilizării simbolurilor comuniste și naziste în locurile publice. Acestea sunt propunerile Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului totalitar comunist din RM, care a prezentat astăzi raportul de activitate în fața președintelui interimar, Mihai Ghimpu, care a și dispus crearea unei asemenea comisii.

„Decizia univocă și esențială a comisiei a fost de a propune condamnarea regimului totalitar comunist din RM”, a declarat președintele comisiei, doctorul în istorie, Gheorghe Cojocaru.

„Propunem să se interzică prin lege utilizarea noțiunii de comunist în titulatura partidelor, a instituțiilor publice și private, precum și interzicerea utilizării simbolurilor comuniste și naziste în spațiul public”, a continuat președintele comisiei.

Membrii comisiei susțin că în raport au fost incluse mai multe propuneri către instituțiile statului. Printre acestea, crearea unei comisii care să evalueze daunele provocate de regimul totalitar comunist, ridicarea unui complex memorial în centrul capitalei în numele victimelor represiunilor comuniste, crearea a câte o sală de muzeu în fiecare localitate, în care să se păstreze toate numele victimelor regimului comunist etc.

În viitorul apropiat, raportul și recomandările comisiei urmează să fie analizate în Parlament, cel puțin așa a declarat președintele Mihai Ghimpu. „Raportul și propunerile urmează să fie analizate în Parlament până la ieșirea în vacanță a deputaților”, a precizat președintele.

Mihai Ghimpu mai spune că nu intenționează să scape din vedere anumite propuneri ale comisiei, cum ar fi cea cu privire la interzicerea simbolurilor comuniste. „Nu cred că sunt în drept să nu accept munca depusă de către membrii comisiei. S-a făcut o muncă enormă. Cred că demult trebuia să existe un asemenea studiu”, a conchis președintele Ghimpu.
Sursa: jurnal.md

vineri, 28 mai 2010

Cearta dupa cearta, esec dupa esec!

Dupa ce doua componente ale Aliantei pentru Integrare Europeana si-au expus in public pozitiile vis-à-vis de depasirea crizei politice din tara, asistam astazi si la schimb de replici intre liderii Aliantei de guvernamant. Ieri, liderul PD, Marian Lupu l-a criticat pe liderul PLDM Vlad Filat ca nu s-a consultat cu membrii Aliantei atunci cand a venit cu propuneri de organizare a alegerilor parlamentare si prezidentiale in acelasi timp.

Lupu s-a aratat deranjat si de tonul imperativ al declaratiei PLDM. Astazi, Vlad Filat il da replica lui Marian Lupu si spune ca declarația PLDM este un punct de vedere asa cum "l-a facut public si Partidul Democrat. De asemenea şi Partidul Liberal si-a exprimat de mai multe ori pozitia cu privire la acest subiect", a mai precizat premierul.

Si preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, e deranjat de faptul ca unele componente ale Aliantei pentru Integrare Europeana s-au grabit sa-si anunte punctul lor de vedere vis-a-vis de modificarea articolului 78 din Constitutie şi perioada cand urmeaza sa aiba loc alegerile anticipate.

Ce sa intelegem din toate aceste declaratii?

Ca partenerii de alianta se cearta, asa cum a remarcat analistul politic, Vlad Lupan.

Iar cand doi-trei se cearta, oare cine castiga? Cu siguranta, nu AMN.

miercuri, 26 mai 2010

Oleg Serebrian, ambasador in Franta?

Ministrul de Externe, Iurie Leanca, spune ca primii ambasadori ai Republicii Moldova vor fi numiti in iunie. Ministrul a evitat sa spuna si numele abasadorilor, dar a specificat ca „Deja am primit agrementul în privinţa a şase candidaturi”.

„Eu sunt diplomat de modă veche şi nu vă pot spune despre candidaturile la funcţiile de ambasadori vacante. Noi am solicitat agrementul ţărilor unde urmează aceştia să lucreze şi deja am primit acceptul în privinţa a şase candidaturi”, a spus Leancă.

Lista ambasadorilor a ajuns si la Comisia parlamentara pentru politica externa care urmeaza maine sa aiba audieri pe acest subiect.

Pe culoare se discuta deja numele candidaturilor la functiile vacante de ambasadori. Primul in lista pare a fi actualul deputat PD, Oleg Serebrian, candidat pentru sefia misiunii diplomatice pe care o are R. Moldova in Franta (apropo, Serebrian fiind si finul ministrului de Externe, Iurie Leanca), informatie confirmata de altfel si de politicianul Anatol Taranu.

Alte nume care se vehiculeaza sunt doctorul in stiinte politice Iulian Fruntasu, pentru Washington, fostul viceministru al Reintegrarii Ion Stavila, pentru Kiev.

In lista viitorilor ambasadori ar mai figura si fostul ministru al invatamantului Victor Tvircun, o candidatura care de altfel va starni controverse si discutii in interiorul AIE.

luni, 24 mai 2010

"Fișca" lui Mihai Ghimpu!

Mihai Ghimpu, presedintele tarii, chiar daca este interimar, nu conteneste sa ne uimeasca. De aceasta data, prin numirea fostului director al Spitalului de Psihiatrie Costiujeni din Chisinau in functia de consilier prezidential pe probleme sociale (si mentale, as adauga eu).

Iata ce se spune in decretul prezidential: "Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat decretul privind numirea lui Constantin Ţurcan în funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele dezvoltării sociale.
Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova"

Scurt pe doi acest comunicat al Presedintiei. Si totusi atata moara la apa s-a turnat comunistilor. In context, imi amintesc de declaratiile pe care le facea in repetate randuri liderul PCRM, Vladimir Voronin, legate de operatiile la cap pe care chipurile le are Ghimpu :))

Fara suparare, dar comunistii ar spune ca acum presedintele interimar isi aduce medicul la Presedintie ca sa-l mai consulte din cand in cand in probleme socio-mentale :))

Care va fi urmatoarea fisca a lui Ghimpu?! Sau mai uimeste pe cineva comportamentul lui Ghimpu (mai ales dupa ce a ghicit, in fata miilor de telespectatori, in ce ghiveci este pamant romanesc)?!

duminică, 16 mai 2010

Ce vor moldovenii?

In relatia cu UE, autoritatile vorbesc cel mai des despre reformele pe care trebuie sa le facem in domeniul justitiei, drepturilor omului, un minister de Interne reformat si mai putin despre bunastarea cetatenilor.

Cand vorbim despre reforma trebuie sa avem in vedere si o reforma a cadrelor, a functionarilor publici care sunt angajati astazi in ministere, de multe ori cu o mentalitate "invechita". Imi amintesc de vizita de documentare pe care am avut-o acum cativa ani in Letonia, Riga, in cadrul careia am avut intalniri si cu reprezentanti ai diferitor ministere. Toti erau tineri pana in 35 de ani, iar in fruntea ministerului Apararii era o doamna, cam de aceeasi varsta. Nu sunt impotriva persoanelor mai in varsta care sunt acum in cadrul ministerelor, sunt pentru o reforma de substanta!

Daca ii intrebam pe moldoveni daca isi doresc o reforma in domeniul justitiei sau daca vor sa circule liber in Europa, raspunsul este evident, vor sa circule liber! Dlor guvernanti, oferiti-ne salarii ca in Europa si problema s-a rezolvat. Intrebati-i atunci pe oameni (cand vor trai bine) daca mai vor in UE?

joi, 13 mai 2010

O editie speciala cu Anastasia Lazariuc (partea I)

Este o persoana exceptionala, care mi-a daruit o ora de suflet. A fost una dintre cele mai emotionante emisiuni pe care le-am facut vreodata.

Va propun s-o redescoperiti pe Anastasia Lazariuc, fara retusuri. Vorbeste despre fostul ei sot, despre relatia cu Mihai Constantinescu si despre actualul ei iubit.

Anastasia Lazariuc este pe buna dreptate simbolul femeii basarabence. Este atat de deschisa, sincera, simpla, dar de o inteligenta si cultura extraordinara. In plus e foarte frumoasa, chiar si acum cand a trecut demult de 50 de ani. Si important, a venit la JURNAL TV!

O editie speciala cu Anastasia Lazariuc (partea II-a)

O editie speciala cu Anastasia Lazariuc (partea III-a)

marți, 11 mai 2010

Masinile de lux ale deminitarilor!

Ministerul Tehnologiilor Informaţionale a furnizat recent Centrului de Investigaţii Jurnalistice informaţia despre unităţile de transport pe care le au înregistrate demnitarii moldoveni, după ce a fost obligat de instanţa de judecată să facă publice aceste informaţii. Lista unităţilor de transport pe înregistrate în Registrul Transporturilor la MTI ne-a permis să verificăm cât de oneşti sunt aleşii poporului, dacă au inclus sau nu în declaratia pe venit din 2009 sau cea depusă la CEC înaintea alegerilor parlamentare, toate unităţile de transport pe care le au în proprietate. Pe de altă parte, am încercat să facem un top al demnitarilor cu cele mai scumpe masini. În cazul celor cu ani buni lucraţi în instituţiile de stat am încercat să vedem dacă veniturile agonisite sunt pe portiva procurării automobilelor pe care le au în proprietate. Surseel de informaţii pentru acest material au servit declaraţiile pe venit depuse de către actualii demnitari la Comisia Electorală Centrală înaintea alegerilro parlamentare din 2009, declaraţiile pe venit pentru anul 2009 şi informaţia de la MTI.

Topul demnitarilor cu maşini de lux

Întâietatea în topul demnitarilor cu cele mai scumpe maşini din actuala guvernare, îi revine premierului Vlad Filat, care deţine un BMV 760 LI. Acest automobil costă în jur de 130 mii de euro, cam 2,2 mln de lei moldoveneşti. Premierul mai deţine, potrivit declaraţiei sale pe venit din 2009, încă o Niva şi o Toyota RAV 4, anul de fabricaţie 2001. Ultimele două automobile nu sunt înregistrate pe numele premierului. Vlad Filat face parte şi din topul milionarilor în lei, declarând în ultimii ani venituri de peste 1-2 mln lei.

Alta este situaţia în cazul unor foşti consilieri prezidenţiali, actualmente deputaţi, care, deşi în ultimii ani au avut salarii de functionari publici, şi-au permis să-şi procure ditamai automobile de lux de milioane. De exemplu, deputatul comunist Oleg Reidman, care îl succedă pe premierul Filat în topul demnitarilor cu cele mai scumpe maşini, detine un automobil nou-nouţ – BMW X6 care costă între 75 si 100 mii euro -1,2 - 1,4 mln de lei. Oleg Reidman a venit in politică acum opt ani din lumea busines-ului. În ultimii ani, timp în care Reidman a fost consilierul preşedintelui Voronin pe probleme de economie, familia sa a trăit mai mult din salariul său de funcţionar, care era cam modest, de 2-3 mii de lei. Cu toate acestea, demnitarul şi-a procurat în anul 2009, imediat după alegerile parlamentare, un superb automobil de lux. Reidman a declarat însă preţul la care a procurat automobilul diminuat - 991 mii lei. Dar chiar şi această sumă nu-şi regăseşte loc în veniturile familiei Reidman. Potrivit declaraţiilor pe venituri, deputatul PCRM a avut în doi ani (2007-2008) împreună cu soţia venituri de 223 mii lei, iar în anul 2009 – 231 mii lei. O sumă de 100 mii de lei a venit în bugetul familiei de la vânzarea unui automobil.

Pe aceeaşi treaptă în clasament, cu un BMW X6, potrivit declaraţiei de la CEC, se plasează şi deputatul PD, Anatolie Ghilaş. În declaratia pe venit pentru 2009 deputatul menţionează că are un BMW X 5. Este greu de crezut de deputatul a preferat un BMW X5 unui BMW X6, mai ales că în ultima declaraţie pe venit nu sunt indicate venituri de la vânzarea vreunui automobil. Un BMW X 5 nu chiar nou costă între 25-30 mii de euro. În ultimul an, Anatolie Ghilaş a declarat venituri numai din salariu – de 685, 9 mii lei. Veniturile familei deputatului pentru anii 2007-2008 – au fost de peste 1 mln de lei.

Topul demnitarilor cu cele mai scumpe maşini îl continuă deputatul PLDM Călin Vieru, venit în Parlament din lumea businessului. El deţine un Lexus RX 300, anul de fabricaţie 2004, înregistrat pe numele său în anul 2006. Costul acestui automobil este între 53 şi 64 mii euro (900 000 şi 1 mln de lei). Valoarea automobilului declarată de Călin Vieru este diminuată - numai 200 mii lei (11,6 mii euro). Un alt deputat PLDM, venit în Parlament, la fel, din lumea afacerilor, şi care preferă automobilele de lux este Simion Furdui. Demnitarul a declarat că are o Toyota Land Cruiser, cumpărată în 2009, la peţul de 725 mii mdl, un Lexus ES 350 -725 mii lei, o Dacia (100 mii lei ) şi un autocamion Geana de 117 mii lei. Preţurile declarate corespund celor de piaţă. Nu avem nimic cu cei veniţi din business. Aceştia, cel puţin, n-au făcut averi pe banii contribuabililor. Totuşi, în cazul lui Furdui nicidecum nu putem înţelege pe ce bani şi-a procurat automobilele, pentru că în declaraţia pe venit depusă la CEC demnitarul arată venituri de 84 mii lei pentru anii 2007-2008 şi de 67,6 mii lei pentru anul 2009 (!).

Cu mandat şi cu Dodge Caliber

În primii 10 demnitari cu cele mai scumpe maşini intră şi Liudmila Belcencova, venită în Parlament pe listele PCRM din lumea jurnalisticii (TV NIT). Ea deţine, potrivit datelor Ministerului Tehnologiilor Informaţionale, un superb Dodge Caliber, procurat nou-nouţ în 2009, imediat după alegerile parlamentare. Acest automobil costă între 25 şi 40 mii de euro (400-600 mii lei). Experţii auto spun că astfel de automobile sunt doar câteva în Moldova şi au fost aduse la comandă din SUA, singurul dealer fiind o companie apropiată Partidului Comuniştilor. În declaraţia de la CEC, depusă înaintea alegerilor, Belcencova arată că are un Mitsubishi Colt din 2006. Venitul său pentru anii 2007-2008 a constituit doar 16 mii de lei. Pentru anul 2009, deputata Belcencova nu a depus, conform legislaţiei, declaraţia pe venit.

Stepaniuc n-a mâncat 3 ani ...

Deputatul Victor Stepaniuc, intrat în Parlament pe listele PCRM, continuă şirul demnitarilor cu maşini de lux. El are în proprietate un ditamai Mercedes E220 CDI - care costă cam 30 mii Euro (în jur de 500 mii lei). În ultimii 12 ani demnitarul a fost deputat pe listele PCRM. Dacă e să-i calculăm veniturile, apoi Victor Stepaniuc a trebuit să nu mănânce timp de 3 ani nimic, să nu se îmbrace şi nici să facă alte cheltuieli, ca să-şi cumpere Mercedes-ul. Asta pentru că automobilul de lux face atâta cât a agonisit demnitarul împreună cu soţia timp de 3 ani. Venitul declarat al lui Victor Stepaniuc pentru anul 2009 este de 185 mii lei, iar pentru anii 2007 şi 2008 - 421 mii lei. Potrivit datelor MTI, Victor Stepaniuc mai mai are o Honda Accord (a.p.1999), procurată în 2005.
Nu putem să nu ne întrebăm din ce surse putea deputatul să-şi procure un astfel de automobil?

Mercedes-uri E220 preferă alţi doi demnitari - ministrul de Externe, Iurie Leancă, revenit în politică din sfera businessului, şi deputatul liberal-democrat Alexandru Cimbriciuc. Ultimul mai are un Hammer (între 20 şi 40 mii eruo), un Renault şi un Moskvici din 1994.

Şi „eminenţa cenuşie” a PCRM, deputatul Mark Tkaciuk, intră în topul demnitarilor cu maşini de lux, numai că e ceva mai modest decât colegii de partid. El ş-a procurat imediat după alegerile parlamentare din 2009 un automobil nou de toată frumuseţea - Mitsubishi L200. Vehicolul costă 26 500 USD, în lei – în jur de 290 mii. Valoarea automobilului, pe care deputatul o include în declaraţia sa pe venit pentru anul 2009, este de 120 mii lei - cam 10 000 USD, de 2 ori mai puţin decât preţul de piaţă al automobilului. Marc Tkaciuk, ca şi colegul său de partid, Oleg Reidman, în ultimii opt ani, a fost consilierul preşedintelui R.Moldova. Prin urmare, a avut un salariu de functionar, care, oricât ai strânge cureaua, nu-ţi permite să procuri un automobil de lux. În 2008, demnitarul nu avea automobil. În anul 2009 venitul deputatului împreună cu soţia a fost de 91 380,92 lei. Oricât am încerca să înţelegem din ce surse şi-a procurat demnitarul automobilul, nu ne reuşeşte?

Deputatul PLDM Valeriu Streleţ a declarat că are un Mitsubishi Outlander din 2008 (341 600 lei), o Toyota Avensis (248 mii lei) şi o Dacia Logan (41 700 lei). Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, chirurg de profesie, care a lucrat numai în instituţii medicale de stat are tot un automobil de toată frumuseţea – un Mitsubishi Outland procurat în 2008 şi care costă cam 25 de mii de euro – respectiv 425 mii lei. Un automobil similar - Mitsubishi Outland – are, potrivit datelor MTI, şi vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Stoianoglo, deputat pe listele PDM, fost procuror şi, ulterior, avocat.

Şi fostul ministru al Economiei, Igor Dodon, care în ultimii ani a deţinut funcţii publice, are o Mazda 6, procurată în 2004, un Nissan Micra, procurat în 2006 şi o Toyota Land Cruiser, automobil care apare pentru prima dată în declaraţia sa pentru 2009. Preţul declarat al Toyota este de 87,7 mii lei. În realitate un astfel de automobil costă în jur de 20 mii euro (320 mii lei). Bugetul familiei Dodon din ultimii ani, împreună cu indemnizaţia pentru creşterea copilului pe care demnitarul o include la venituri, nu acoperă costul automobilelor pe care le are.

Violeta Ivanov are o ... Java

În topul demnitarilor cu maşini scumpe mai intră deputaţii Veaceslav Untilă cu un BMW 528, Vadim Mişin cu un BMW 525, procurat în 2005 şi un Nissan X Trail, deputaţii Vasile Balan, Ana Guţu şi Anghel Agachi – cu BMW-uri 520. Ultimul mai are şi o Dacia Logan din 2008. Deputatul PD Marcel Răducan are un BMW 735, procurat în 2007, care costă în jur de 10 mii euro şi un Mercedes 320, Valeriu Guma a achiziţionat în 2009 Lexus LX 470 nu chiar nou şi mai are un VAZ 21099. Deputatul Iurie Colesnic intrat în Parlament pe listele AMN are, potrivit datelor MTI, tocmai 5 automobile: Mercedes 300, Chevrolet Trancer, Fiat Regata, un Suzuki din 1990 şi o Dacia Logan 2007. În declaraţia pe venit din 2009 deputatul a menţionat doar ultimile două automobile, pe când în registrul MTI figurează 4 automobile. Fostul ministru al Mediului, deputata PCRM Violeta Ivanov are înregistrate pe numele ei la MTI ... o motocicletă Java 350, procurată în 2002, şi un BMW 728. Automobilul acesta costa cam 10 mii de euro (peste 150 mii lei). Din biografia sa, făcută publică la momentul investirii în funcţia de ministru, aflăm că deputata a lucrat tot timpul în instituţii de stat şi, respectiv, a avut un salariu de funcţionar. Deputatul Vladimir Ţurcanu are un Lexus AX 350, iar Iurie Munteanu are două Mercedes-uri. Vadim Cojocaru, intrat în Parlament pe listele PL, este fan al Volkswagen-ului. El are în proprietate tocmai 4 astfel de automobile, ultimul fiind un Pasat B5, procurat în 2009.

Comuniştii mai bogaţi după alegerile parlamentare

Cel puţin şapte deputaţi care au muncit din greu la campania electorală a Partidului Comuniştilor, adunând surse financiare pentru partid, la scurt timp după scrutinul parlamentar şi-au procurat şi maşinuţe de lux. Din informaţia de la MTI aflăm că Oxana Domenti şi-a cumpărat în luna mai o Skoda Superb, care costă în jur de 10 mii de euro (peste 150 mii lei), Oleg Reidman - BMW- ul - în iunie, Ludmila Belcencova – Dodje Caliber – în iulie. În luna august Victor Stepaniuc şi-a procurat Mercedes-ul, iar în septembrie deputatul Petru Porcescu a achiziţionat o Toyota Avensis, care costă peste 10 mii euro. Tot în septembrie şi deputatul comunist Mark Tkaciuk şi-a luat un Mitsubishi ultimul model nou-nouţ. Şi fostul ministru al Econimiei, Igor Dodon s-a făcut anul trecut cu o Toyota Land Cruise care costă în jur de 25 mii euro (peste 400 mii lei).

Aleşii poporului niţel cam „uituci”

Mai noul deputat comunist Eduard Muşuc a uitat să declare tocmai 4 automobile: RAF 2203 din 1994, două automobile Opel Vectra procurate în 2005 şi 2008 şi un Peugeot. Ultimul automobil apare în declaraţia de la CEC, dar nu se mai regăseşte în cea din 2009. Şi Svetlana Popa, intrată în Parlament pe listele PCRM are în proprietate, conform datelor MTI, un Nissan Maxima, cumpărat în 2003. În declaraţia pentru anul 2009, Popa spune că nu are automobil. Minte şi Anatol Popuşoi, fost director la «Moldsilva». El deţine un Audi A 6 procurat în anul 2008. Automobilul respectiv nu se găseşte însă în niciuna din declaraţiile pe avere făcute în ultimii ani de către deputatul comunist. La fel, vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Stoianoglo, nu declară Mitsubishi-ul, procurat în 2007. Şi Igor Dodon a uitat să declare Mazda 6, care, la MTI este înregistrată pe numele său, dar şi un Nissan Micra, care figurează în declaraţia pe venit de la CEC. Fostul ministrul al Mediului Violeta Ivanov a scăpat din vedere motocicleta şi automobilul pe care le are, iar Dumitru Todoroglo – un automobil de fabircaţie individuală, înregistrat pe numele său la MTI în 1996 şi un Volkswagen Bora, cumpărat în 2000, Ghenadie Morcov – Volkswagen Pasat, procurat în 2008, Ion Lupu – un autocamion ZIL 131 şi un ALCA H13X121 (nu am reuşit să dăm de capăt ce fel de vehicol e acesta), Iurie Stoicov – un UAZ 452 D.

Ministrul Transporturilor Anatol Şalaru a uitat să includă în declaraţia pe venit un Mercedes 320 G, procurat în 2003, deputatul liberal-democrat Mihail Şleahtiţchi – un automobil Opel Vectra, din 2001, iar colegul său de partid Alexandru Cimbriciuc - un Hammer (între 20 şi 40 mii euro), care apare în declaraţia de la CEC, un Mercedes E220 din 2005 şi un Moskvici din 1994, care sunt înregistrate la MTI. Demnitarii intraţi în Parlament pe listele PD, Igor Corman a uitat să-şi treacă în declaraţia pe venit un BMW 324, procurat în 2002, Aurel Băieşu - un BMW 318, procurat în 1997 şi o Mazda 626, înregistrată în 2000. Ambele automobile nu se regăsesc în declaraţiile pe venit din ultimii doi ani, dar sunt în registrul MTI. Deputatul liberal Vadim Vacarciuc a uitat se pare că are în proprietate un autocamion MAN 19463, care la MTI este înregistrat pe numele său, iar Iurie Colesnic, fost deputat AMN, a trecut cu vederea tocmai 3 automobile. Şi ministrul de Externe, Iurie Leancă, se pare că a scăpat din vedere un automobil atunci când a completat ultima declaraţie pe venit. De exemplu, în ultimele sale declaraţii pe venit figurează două automobile: un VAZ 2106 şi un AUDI 6. În registrul MTI pe numele demnitarului mai apare un superb Mercedes E 220 CDI, înregistrat la 11.02.2009. Şi primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, se pare, a uitat de un automobil Nissan Serena, înregistrat la MTI în 2003, care nu se regăseşte în declaraţiile sale pe venit.

Demnitarii preferă numerele nominale

După cum arată datele Ministerului Tehnologiilor Informaţionale, demnitarii noştri preferă numere nominale la automobilele pe care le conduc. De regulă, numerele maşinilor includ iniţialele numelor demnitarilor. Automobile cu numere nominale au premierul Vlad Filat - C VF 450, Serafim Urechean - C SU 001, Victor Stepaniuc – K SW 008, Ion Balan – CT BI 888, Vladimir Hotineanu - C VH 555, Vadim Mişin - C MV 020 , Svetlana Popa – C SP 440, Valeriu Ghileţchi – C VG 012, Oleg Reidman – C RO 552, Valeriu Guma - K VG 070 şi C VG 999, Oxana Domenti – C OD 311, Eduard Muşuc – C ME975 OPEL Vectra.

Topul demniarilor cu cele mai ieftine automobile

La celălalt capăt al topului, cu cele mai ieftine maşini, potrivit datelor MTI, se plasează deputatul Vitalie Nagacevschi cu un Opel Record procurat în 1996, Vladimir Eremciuc are un Audi 80 din 1993 şi un VAY 21063 din 1983, Maria Postoico – un VAY 21061, anul de producţie 1988, Mihail Şleahtişchi are un Opel Vectra din anul 1992, iar ministrul Economiei Valeriu Lazăr merge cu Renoul Laguna ceva mai nou, procurat în 2002. Asta nu înseamnă că unii dintre aceşti demnitari nu se plimbă în maşini de lux.

Când am încheiat acest material, ne-am dat seama că încă foarte mulţi demnitari, despre care sigur ştim că nu călătoresc cu trolebusul, nu figurează în niciuna din listele noastre ca deţinând vreun automobil. Cine sunt ei şi, mai ales, din ce motive nu apar aici vom încerca să aflăm şi vom reveni cu altă investigaţie. Totodată, îndemnăm cititorii să ne ajute să identificăm demnitarii care au maşini de lux, dar nu le declară.

Cornelia Cozonac
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Investigatia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnaliştii împotriva corupţiei”

P.S. Pe site-ul Centrului de Investigaţii Jurnalistice găsiţi informatia oferita de Ministerul Tehnologiilor Informationale cu privire la unitatile de transport pe care le detin demnitarii din actuala guvernare.

(Sursa: Centrul de investigatii jurnalistice: investigatii.md)

Fara cuvinte...

Am cunoscut astazi o persoana extraordinara! De fapt o stiam de la TV, dar azi am vazut-o si pe viu. E vorba de un Jurnalist cu litera mare, o persoana de la care ai atatea de invatat, intyr-un cuvant - Cristian Tabara, acum director Departamentul film, TVR.

A facut intotdeauna ceea ce i-a placut si stie sa redea oamenilor acest lucru. Debordeaza de atata naturalete, libertate in gandire, exprimare, fel de a fi. Iata astfel de profesori sunt necesari la facultatea de jurnalism, poate atunci vom reusi sa devenim a patra putere in stat, la propriu, nu la figurat.

Pacat ca nu am reusit sa vorbim mai multe, dar sper sa se intample data viitoare cand mai vine la JURNAL TV.

luni, 3 mai 2010

"Numa* boul nu-si schimba parerea"

I-am urmarit pe cei patru lideri ai AIE in cadrul unei emisiuni televizate. Un spectacol cum nu am mai vazut de multa vreme. Au devenit atat de aroganti acesti bravi lideri: Ghimpu - hazliu, Lupu - impaciuitor, Filat - arogant, Urechean - rautacios. Si li se pare ca sunt cei mai importanti pe Planeta Moldova, asa incat si in cadrul emisiunilor se vor stapani atotstiutori.

Tare au mai devenit smecheri cei patru. Separat fac declaratii, dar cand sunt impreuna in fata alegatorului o fac pe mortul in popusoi si neaga tot ce au spus anterior, in plus mai acuza jurnalistii ca nu au inteles corect si au scos frazele din context. A recunoscut si Urechean ca isi mai schimba din cand in cand parerea si in context a spus: "Numai boul nu-si schimba parerea", la care Lupu propune: "sa trcem de la zoologie la lucruri serioase" :)) Asta asteapta oamenii de la ei, de la politicieni, de la cei care stau in fruntea tarii?!

S-au obisnuit liderii politici sa-i domine pe jurnalisti, sa-i tina in buzunarul lor. Dar, domnilor, jurnalistii vin la sedintele AIE sa stabileasca agenda de discutii?! Sa dirijeze discutiile?! Cica nu trebuie sa-i suparam pe politicieni ca data viitoare nu mai vin la emisiuni. Si lasa sa nu vina... cine va avea de pierdut ei sau noi, jurnalistii? Ma tem ca din toate acestea sa aiba de castigat al treilea...

Libera in gandire

Azi, de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, am avut invitati pe cinste la emisiuni, mai ales ca printre ei s-a numarat si fostul meu sef, cel care m-a invatat cum "se mananca" jurnalismul. Este vorba despre un foarte bun jurnalist, Arcadie Gherasim. Si nu regret niciodata ca in acea zi frumoasa de august 2003 am ajuns la Euro TV de unde a inceput totul. Acolo am invatat sa gandesc liber si sa spun ceea ce cred.

Anume pentru acest deziderat am stat 3 zile in greva foamei, alaturi de alti colegi de-ai mei de pe atunci. Si tot din acest motiv am plecat in toamna anului 2007 de la Euro TV atunci cand Angela Arama a interzis sa fie pus pe post un subiect de-al meu legat de ""Vocea Basarabiei".

Astazi sunt libera in gandire, o libertate pe care mi-o ofera si JURNAL TV, colegii cu care muncesc cot la cot.

Si ma gandesc daca dupa acel 7 aprilie, fosta guvernare comunista s-ar fi mentinut la putere mai exista oare JURNAL TV sau alte televiziuni care s-au lansat dupa?

Cu siguranta, mai sunt inca multe de facut asa incat presa sa fie cu adevarat a patra putere in stat, politicienii sa nu-i mai domine pe jurnalisti, iar ziaristii sa fie solidari intre ei.