marți, 23 iunie 2009

Disperare in rindul deponentilor InvestprivatBank

Ceea ce s-a intimplat cu InvestprivatBank arata cum secretomania statului i-a "furat" si adus la disperare pe propriii cetateni. Despre problemele cu care se confrunta IPB se stia (Banca Nationala a Moldovei, Guvernul, alti factori de decizie stiau) inca de anul trecut. Dar intrucit urmau alegerile parlamentare (cu miza lor enorma pentru viitorul "stabil" al tarii), Guvernul (adica puterea) a preferat sa taca si sa traga foloase pe spatele cetateanului (a cita oara!!!).

Iata deci, prin "grija" enorma ce le-o poarta statul oamenilor, deponentii IPB au ramas fara banii pe care i-au strins cu mare greu, fara apartamente, in schimb cu o mare disperare in fata... BNM promite ca oamenii isi vor putea lua banii (toti banii?) intr-un termen cit mai restrins. Sa fie oare asa? Sa ne amintim insa de deponentii Guinea sau Intercapital care nici pina acum nu si-au restitut banii, care intre timp s-au devalorizat enorm.

Si mai este o parte a monedei. Probabil statul vrea sa mai puna mina pe inca o banca. Scenariul care se vehiculeaza este acela al procurarii IPB de o alta banca puternica din sistemul bancar al Moldovei. este vorba despre una din cele 5 banci puternice din tara, printre care VictoriaBank sau Banca de Economii (pe care statul urma s-o scoata la privatizare cu mult timp in urma).

Cred ca in scurt timp vom afla care sunt adevaratele interese ale puterii in destabilizarea sistemului bancar din R. Moldova.

luni, 22 iunie 2009

In cautarea propriului Eu

Nu e corect sa credem ca viata nu ne ofera posibilitatea marilor schimbari. Problema e ca omul, in fata acestor mari provocari, inclina mai degraba sa dea inapoi, decit sa-si continue calea, sa infrunte necunoscutul. Sunt sigura ca aproape oricine dintre noi a trecut cel putin odata prin astfel de situatii... si, cu regret, nu a luat decizia cea mai corecta. Abia peste ani intelegem acest lucru...

Daca vrem ceva cu adevarat, atunci e aproape sigur ca acest "ceva" se va realiza. M-am convins de multe ori ce acest lucru. ("Cind iti doresti un lucru, tot Universul conspira la realizarea dorintei tale", Paulo Coelho).

De ceva timp stau acasa fara treaba (un fel de concediu "fortat", iata ca si pe jurnalisti ii afecteaza criza mondiala sau e doar un pretext?!) si am descoperit o carte pe care o recomand tuturor. Este vorba despre "Unsprezece minute" de Paulo Coelho (cei care au citit-o se pot da cu parerea). In aparenta pare a fi o poveste despre o prostituata, dar in esenta cartea este despre cum descoperi adevarata iubire chiar si prin sex. Am citit cartea dintr-o rasuflare si am inteles ca foarte putini dintre noi ajung sa traiasa o experienta atit de vie si de profunda ca a eroinei.

Pentru unii sexul nu este decit un mod de a te relaxa, o gura de aer care iti lipseste pe parcursul zilei sau un mod de a te elibera de stres. Insa doar pentru foarte putini sexul este o adevarata arta de a demonstra persoanei cu care faci asta cit de mult o iubesti (un lucru de altfel foarte greu de realizat). Asupra acestor lucruri te face autorul sa meditezi si sa descoperi in tine acea forta launtrica care sa te calauzeasca oriunde. Iar atunci cind gasesti esenta vietii tale, simti ca traiesti cu adevarat!

marți, 16 iunie 2009

Alegeri in zi de lucru

N-am crezut ca asa ceva e posibil, alegeri intr-o zi de lucru!

E de-a dreptul absurd, dar acest fapt arata si absurditatea celor care au propus si votat ziua de 29 iulie, zi de desfasurare a alegerilor anticipate.

Comunistul Vladimir Turcan motiveaza aceasta decizie prin faptul ca s-a ales o zi de lucru, pentru a avea o prezenta mai mare la alegeri. Sa fie oare asa??? Mai degraba acest lucru arata frica comunistilor ca la anticipate s-ar putea alege cu un numar de mandate mult mai mic, decit la alegerile din 5 aprilie. Totul insa depinde de alegatorii opozititiei care trebuie sa fie acum mai uniti ca niciodata si sa iasa masiv la urne.

Acum mai mult ca niciodata, oamenii trebuie sa dea dovada de consecventa si sa arate ca le pasa de soarta Republicii Moldova! Si, cum bintuie criza in toata lumea, sa renunte la vacanta (la mare sau munte) si sa participe constiincios la anticipatele din 29 iulie. Destinul tarii este in mainile noastre! Acum ori niciodata!!!

marți, 9 iunie 2009

O campanie electorala dura, dar decisiva

Cred ca ne asteapta poate cea mai dura si grea campanie electorala, pentru ca aceasta ar putea fi decisiva pentru destinul Republicii Moldova.

Dupa evenimente post-electorale care nu s-au mai intilnit in tara noastra, dupa ce opozitia a fost hartuita, intimidata si santajata, dupa multasteptata victorie impotriva comunistilor, iata ca suntem in fata unor alegeri anticipate.

Liderii politici sunt la capatul puterilor, dar ii incurajeaza gindul ca au o misiune nobila de realizat, cea de aduce normalitatea si valorile democratice in Republica Moldova. Deci, lupta sau chiar razboiul care se da in continuare este intre Bine si Rau.

Vad ca "bravii" comunisti s-au pregatit deja de marea batalie cu un film de spalat creierii alegatorilor, un film care demonstraza trucrurile de manipulare si dezinformare la care recurg comunistii, doar ca sa se mentina la putere, pentru a putea "mulge" si in continuare tara asta.

Am vazut si eu "Atacul asupra Moldovei" ... si parca am avut senzatia ca evenimentele din 7 aprilie s-au derulat dupa ce a fost scris scenariul asa-zisului film. Totusi, partidele de opozitie care au fost vizate trebuie acum sa mearga din casa in casa, pentru a dezminti toate acuzatiile. Alta solutie ma tem ca nu exista. Si sper ca oamenii sa poata discerne adevarul!

miercuri, 3 iunie 2009

Este oficial: in Republica Moldova vor fi organizate alegeri anticipate!

Opozitia are tot respectul cetatenilor!!!

Astazi cele trei partide parlamentare de opozitie au dat dovada de mult curaj, consecventa si mai ales de demnitate. Cel mai importat e ca PLDM, PL si AMN nu si-au tradat alegatorii, in pofida presiunilor enorme la care au fost supusi pe parcursul acestor doua luni de asa-zise negocieri.

Pentru toti cei care si-au pus mari sperante in opozitia parlamentara astazi este o zi istorica, una de satisfactie morala imensa!

Astazi opozitia a fost mai curajoasa ca oricind. La "consultarile" fractiunilor din opozitie cu presedintele Voronin, inainte de procedura de vot a sefului statului, deputatii liberal-democrati i-au spus verde in ochi ce cred ei si populatia despre Vladimir Voronin personal. Alexandru Tanase i-a si spus lui Voronin ca lumea nu-l mai vrea in nici o functie, nici cea de sef de stat, nici cea de presedinte al Parlamentului. Iar cel mai bine pentru populatie este sa renunte la aceste functii.
Vadit nervos si incruntat, Voronin nu prea a avut ce replica. S-a uitat doar la Tanase si i-a zis: "Da voi cind ati fost la guvernare...". E evident ca Voronin s-a incurcat de tot, a uitat cine si cind a fost la guvernare!

Alegerile anticipate urmeaza sa aiba loc cit mai curind, adica in vara. Cel putin asa sustine comunistul Vladimir Turcan. Asta e una din strategiile comunistilor, sa desfasoarele alegerile in vara, cind majoritatea alegatorilor se odihnesc la mare, la soare. Dar cred ca intr-o conjunctura istorica in care ne aflam acum, concediul, odihna mai pot astepta. Acum este important ca lupta inceputa sa fie dusa la bun sfirsit!