miercuri, 29 aprilie 2009

Europa spune lucrurilor pe nume!

Delegatia Parlamentului European a ramas ingrozita de maltratarile la care au fost supusi tinerii retinuti in comisariatele de politie. Europarlamentarii au discutat cu circa 80 de persoane care au fost retinute de organele de forta dupa protestele din 7 aprilie. Toti au povestit cum au fost batuti cu bestialitate, in Comisariate, de catre politisti.

"Am intilnit atitia oameni care ne-au povestit, practic cu aceleasi cuvinte, aceleasi scenarii care s-au produs cu ei in detentie. Am vazut picioare rupte, maini fracturate, leziuni corporale, vinatai. Am vazut chiar si un copil de 8 ani care a fost arestat. Oamenii au martirisit ca au fost impusi sa treaca printr-un asa-zis coridor al mortii, unde erau batuti cu bestialitate de mai multi politisti, lesinau si apoi erau din nou batuti si impusi sa semneze documente", povesteste europarlamentarul din Austria care cu greu isi gasea cuvinte ca sa exprime ceea ce a auzit de la tinerii maltratati.

Sefa delegatiei Parlamentului European, Marianne Mikko a declarat raspicat ca autoritatile moldovene cred ca Europa este naiva, dar Europa nu este naiva!

De altfel, europarlamentarii au criticat foarte dur autoritatile de la Chisinau pentru grave incalcari ale drepturilor omului, in special dupa alegerile parlamentare care au avut loc in Republica Moldova.

In sfirsit, Europa spune lucrurilor pe nume. Asemenea cazuri de tortura se intilnesc foarte des in Comisariatele de politie si penitenciarele din Moldova, dar structurile europene inchideau ochii la tot ce se intimpla in tara noastra.

Acum, nu se mai poate tolera o astfel de atitudine din partea autoritatilor, acestea trebuie dur sanctionate, iar ministrul de Interne ar trebui sa-si dea, primul, demisia si sa-si asume responsabilitatea pentru tot ce s-a intimplat in Moldova post-electorala.

luni, 27 aprilie 2009

Intrebari pentru Vlad Filat

Incepind cu aceasta saptamana voi relua proiectul supendat pe perioada campaniei electorale (din cauza regulilor impuse de Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale in mass-media). Este vorba despre emisiunea "Interviul saptamanii" pe care o puteti urmari in fiecare simbata la ora 19.00, la TVC 21.

Invitatul din aceasta saptamana va fi presedintele PLDM, Vlad Filat. Vom discuta despre evenimentele care au avut loc dupa 5 aprilie, masurile pe care le va intreprinde Opozitia in urmatoarele zile sau cum va proteja "votul de aur".

Cei care au intrebari interesante pentru liderul liberal-democratilor, le astept la comentarii.

miercuri, 22 aprilie 2009

"votul de aur" costa 3 milioane de euro

Se zvoneste ca "votul de aur" care nu ajunge comunistilor pentru a alege presedintele costa de la 3 milioane de euro in sus. Se intelege prea bine ca (virgula) comunsitii sunt in stare sa plateasca oricit, ca doar mai apoi isi recupereaza usor "investitia".

Asta se cheama coruptie la nivelul cel mai inalt!

Asta ar trebui sa inteleaga poporul si sa-i sanctioneze dur pe cei care prin corupere si alte "hilharii" se mentin la putere, dar nu pe cai democratice, asa cum se declara.

Acum Opozitia trebuie sa demonstreze ca interesele cetateanului sunt mai presus de orice santaj si, mai ales, mai presus de bani. Opozitia nu are dreptul moral sa tradeze alegatorii care si-au pus atitea sperante in votul din 5 aprilie, chiar daca acesta a fost furat cu nerusinare de comunisti!

marți, 21 aprilie 2009

Va vinde cineva din Opozitie "Votul de aur"?

Exista scenarii interesante despre cum ar putea sa evolueze lucrurile in Republica Moldova dupa 5 si respectiv 7 aprilie. Tot mai multe voci se intreaba daca Opozitia va utiliza rational sau nu "votul de aur", care nu le ajunge comunistilor pentru a alege viitorul presedinte.

Este foarte probabil ( dar absolut foarte probabil) ca din cei 41 de deputati din opozitie sa se gaseasca macar unul care ar vota pentru un viitor presedinte comunist, doar pentru a mentine stabilitatea politica in tara. Se va gasi oare un nou Iuda?!

Ma intreb, in acest caz, daca se merita efortul nostru de alegator ...

Cred ca Opozitia ar putea sa blocheze alegerea presedintelui prin neparticipare la vot, adica in ziua votarii, pur si simplu, sa nu vina la Parlament.

Pentru cei interesati de subiect pot citi si alte opinii interesante. Iata citeva link-uri: http://voceabasarabiei.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1801&Itemid=763, sau http://hotnews.md/?p=4573.

miercuri, 8 aprilie 2009

Vandalism in centrul capitalei

Ma simt de parca ar fi fost "11 septembrie" in Republica Moldova. Socul vandalismului de ieri este inca mare si nu stiu daca o sa-mi pot reveni. Am fost in mijlocul evenimentelor, ca si multi alti colegi de-ai mei... iar ceea ce am simtit atunci, dar si dupa, nu se exprima in cuvinte.
Urmariti mai jos un subiect despre ce a mai ramas din Parlament si Presedintie.

luni, 6 aprilie 2009

Dezamagire dupa alegeri

Procentajul pe care l-a acumulat PCRM la alegeri au surprins mediul analitic de la Chisinau. Unii analistii pun aceasta surpriza pe criza financiara mondiala care i-a alertat si pe moldoveni. Igor Volnitchi sustine ca, in aceste conditii, este important ca cele trei partidele liberale, care au trecut pragul electoral, sa-si coordoneze actiunile astfel incit sa devina o opozitie puternica, necesara atat de mult societatii noastre.

Urmariti mai jos ce crede analistul politic, Igor Volnitchi, despre rezultatele alegerilor: