luni, 30 martie 2009

Pe ultima suta de metri

Am intrat in ultima saptamana de campanie electorala.

S-ar putea ca, pe ultima suta de metri, unii concurenti electorali sa uite de norme, etica, legislatie, doar pentru a cistiga alegerile.

Oricum, n-a mai ramas mult si vom afla cu ce se va incheia aceasta epopee a alegerilor. De fiecare dintre noi depinde acest scor electoral. Sa facem ca macar odata sa ne pese de viitorul nostru, de tara in care traim, de viitorul copiilor nostri (bunicii ar fi bine sa se gindeasca, de aceasta data, la viitorul nepotilor lor).

Citesc acum o carte scrisa de Barack Obama, despre visul american si inteleg de ce traim intr-o astfel de tara, de ce politicienii nostri nu se gindesc sincer la necesitatile oamenilor, ci doar isi satisfac anumite mofturi.

Recomand aceasta carte in primul rind liderilor politici, daca vor sa aiba cit de cit credibilitate in fata oamenilor. Tot ce vrea cetateanul, fie din America, fie din Moldova, e ca politicienii sa nu-i dezamageasca. Asta imi doresc si eu, sa nu fiu dezamagita dupa 5 aprilie.

Puterea este cea care ii schimba pe oameni si de cele mai dese ori nu in sensul bun al cuvintului...

vineri, 27 martie 2009

Pentru indecisi: www.testvot.eu

Asociatia pentru Democratie Participativa "ADEPT" a lansat aplicatia online "Testeaza-ti Votul!" pe pagina de internet www.testvot.eu. Initiativa are drept scop sa dea o mina de ajutor alegatorilor indecisi pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie.

"Testează-ţi Votul!" cuprinde un chestionar cu 24 de întrebări. Orice persoană care accesează pagina de internet www.testvot.eu poate să răspundă la chestionar, precizînd gradul de acord sau dezacord cu cele 24 de afirmaţii. La final, utilizatorul va primi gratuit o analiză grafică şi textuală detaliată care indică gradul de apropiere a principalelor 9 partide faţă de opţiunile alegătorului.

Autorii proiectului spun ca astfel alegătorii vor putea să obţină mai uşor informaţii din programele electorale ale partidelor astfel încît să voteze informat.

Rezultatele ultimului barometru de opinie realizat la comanda Institutului de Politici Publice arata ca peste 23 la suta din respondenti nu stiu cu ce partid ar vota la scrutinul din 5 aprilie.

miercuri, 25 martie 2009

Se contureaza o coalitie postelectorala a fortelor liberale

PLDM, AMN si PL sustin idea coalizarii lor dupa alegeri.

Ideea coalizarii fortelor liberale a venit de la PLDM inca in vara anului trecut care a facut o oferta pentru AMN si PL de a constitui un Consiliu pentru dialog si cooperare.

Astazi AMN a declarat ca sustine un astfel de angajament. "Avand in vedere apropierea scrutinului si pentru a simplifica si a motiva votul electoratului democratic, Alianta Moldova Noastra considera necesara crearea unui pol al partidelor democratice, care va invinge polul din jurul clanului corupt al actualei guvernari comuniste", se spune intr-un comunicat al formatiunii.

La rindul sau, liberalii, in frunte cu Mihai Ghimpu admit si sustin ideea unirii democratilor in perioada postelectorala. Ghimpu spune totusi ca nu ar trebui sa se vorbeasca doar despre o coalitie dintre AMN, PL si PLDM, chiar daca aceste formatiuni au cele mai mari sanse de a fi prezente in viitorul Parlament.

Cele trei formatiuni cred ca astfel vor pune inceputurile unei guvernari democratice eficiente.

luni, 23 martie 2009

www. voteaza.md

In premiera, Comisia Electorala Centrala desfasoara o ampla campanie de informare pentru alegatorii din toata tara. In acest sens, institutia a lansat site-ul voteaza.md unde cetatenii cu drept de vot se pot informa despre tot ce inseamna alegeri.

Portalul voteaza.md contine lista sectiilor de votare, cu adrese si telefoane de contact, informatii despre procedura de vot si actele in baza carora cetateanul isi poate exercita obtiunea electorala. De asemenea, puteti gasi aici si informatii ce tin de procedura de vot in afara Republicii Moldova.

In acelasi timp, o echipa de tineri colinda toata tara pentru a-i determina pe oameni sa iasa la urne, la 5 aprilie.

luni, 16 martie 2009

Alexandru Manciu, starul moldovean

Am prins ieri citeva frinturi din finala Fabricii de Staruri. A fost, zic eu, un show de exceptie!!! Trebuie urmarit! Organizatorii au reusit sa-i ridice la rang de mari vedete pe participanti care au mers pe covorul rosu, exact ca la decernarea premiilor Oscar.

Am simtit ca Alexandru va cistiga. I-am urmarit evolutia spectaculoasa! Merita numai cuvinte de lauda! Multe succese si in continuare!!! Sper sa mai auzim de el...

marți, 10 martie 2009

Ce dezbateri electorale ...

Am urmarit ieri la "Moldova 1" primele dezbateri electorale. Emisiunea nu pare nici pe departe o confruntare directa intre concurentii electorali. La o adica ce ar putea discuta PSD-ul lui Dumitru Braghis cu Partidul Republican al lui Valerian Hortolomei?! Nimic! Asta au si discutat cei doi ieri, "nimic".

Consider ca formula aleasa de "Moldova 1" nu este una potrivita, pentru ca o confruntare intre doi concurenti electorali n-a existat si nici nu cred ca va exista(dar sa vedem...).

Si mai cred ca si liderii politici au fost cam inhibati, mai ales ca nu prea stiau care sunt regulile de joc in cadrul acestor dezbateri.
Nici Dorin Chirtoaca si nici Iurie Rosca nu au profitat de timpul oferit pentru a-si adresa unul altuia intrebari incomode si nici nu au creat vreo situatie de polemica, decit la sfirsitul emisiunii.

Dar eu am asteptat de la ei mult mai multe... o polemica adevarata care, din pacate, nu prea a existat la TV.

Astept insa si alte emisiuni!
TV7 si PROTV Chisinau au promis, de asemenea, ca vor organiza dezbateri electorale.

miercuri, 4 martie 2009

Prea multi concurenti electorali la alegerile din 5 aprilie

Urmaresc indeaproape citi concurenti electorali se inscriu in batalia pentru fotoliul de deputat ca sa ma conving a cita oara de naivitatea unor "bravi" politicieni de pe meleagurile noastre "mioritice". Deja sunt 17, ultimii trei (un independent si doua partide politice) asteapta decizia CEC de inregistrare.

Ma gindesc la independentii care se inscriu in cursa electorala. Cu tot respectul, dar gestul lor nu poate fi justificat in nici un fel, decit daca vor sa-si faca imagine, pentru ca in istoria Republicii Moldova nici un independent nu a acumulat numarul necesar de voturi pentru a accede in Parlament.

Si daca te declari mare anticomunist, atunci demonstreaza acest lucru (ma refer la Serghei Banari), dar nu-ti da voturile, indirect, pentru PCRM. Pentru ca la redistribuire, cele mai multe voturi se duc catre cei care au acumulat cel mai mare procentaj.

Ca sa nu mai vorbesc aici de partidutele gen Partidul Conservator, formatiunea lui Gheorghe Sima, Partidul Ecologistilor, Miscarea pentru neam si tara sau "Moldova-Unita". Ma intreb de unde au aparut acestea? Si de ce se manifesta, pe ici pe colo, doar in campania electorala?

Sunt revoltata! Cred ca faceau mai mult bine pentru tara, daca stateau cumintele prin "tufari", cum o fac de obicei sau, in general, se autodizolvau. Dar, probabil, in Moldova e la moda sa ai un partid politic pe care sa ti-l "scoti din buzunar" inaintea alegerilor.

Iarasi, cu tot respectul pentru PNL si MAE, dar sansele lor sunt minime, dupa parerea mea si era mai bine daca sustineau partidele de orientare liberala, fara a cere prea multe in schimb. Asa insa ... si voturile lor, insuficiente pentru a trece pragul de 6%, se vor duce la PCRM.

Iata comedia tragica in care se afla Republica Moldova!

luni, 2 martie 2009

A venit primavara !!!

In sfirsit, a venit primavara!!!

Nu ca am fi avut parte de o iarna geroasa si groaznica, dar tot e mai cald in suflet cind simti mirosul primaverii...
Imi place enorm aceasta perioada, aceasta stare! Imi place cind simt cum sufletul se umple de prospetime si caldura, caldura unei primaveri gingase...

Va doresc tuturor ca primavara din suflet sa nu va paraseasca niciodata!!! Si ... acordati mai mult timp si importanta acestor clipe de inceput...